Wegańskie ciasto z kruszonką i owocami I bez jajek, masła i mleka. Wygląda i smakuje, jak „normalne” ciasto ;)

Ostatnio na tak zwanym mieście jadałam pyszne wegańskie ciasto z kruszonką i śliwkami. Tak mi zasmakowało, że na następny dzień upiekłam własne. Pierwszy raz zabrałam się za tego typu wypiek i jestem zachwycona efektem końcowym. Zwłaszcza, że skończyły mi się jajka 🙂 Zamieniłam je na aquafabę – czyli wodę po ciecierzycy z puszki (zobacz co można z niej wyczarować). Wegańskie ciasto robi się równie szybko co klasyczne ciasto z jajkami. Poza tym, jak nie uprzedzicie swoich Gości, to nie zorientują się, że jedzą ciasto bez jajek i mleka, a nawet masła 🙂

Składniki:

1 i 1/2 szkl mąki ( u mnie orkiszowa tortowa),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 szkl. erytrolu lub zwykłego cukru*,
4 łyżki cynamonu
9 łyżek aquafaby – czyli wody po gotowaniu ciecierzycy (u mnie zalewa z puszki po cieciorce),
1/2 szkl. mleka kokosowego z kartonika lub własnej produkcji z wiórków kokosowych (przepis)
1/2 szkl. oleju rzepakowego/z pestek winogron lub oleju kokosowego – rozpuszczonego,
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 duże ciemne śliwki (wypestkowane i pokrojone na ćwiartki)

Kruszonka:
50 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa tortowa),
25 g eryrolu,
25 g oleju kokosowego w stałej formie lub margaryny

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

W oddzielnym naczyniu miksujemy na sztywno aquafabę, następnie stopniowo dodajemy do niej słodziwo – cały czas miksując.

Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki: przesianą mąkę, ubitą aquafabę, mleko kokosowe, olej i ekstrakt z wanilii –  całość mieszamy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je delikatnie mąką i kładziemy na nie śliwki skórką do góry.

Całość  posypujemy kruszonką – wszystkie jej składniki ręcznie łączymy, aż powstaną słodkie okruszki.

Pieczemy przez około 25-30 minut w 180ºC (termoobieg).

 

Wegańskie ciasto – czym je posłodzić?

Ciasto z kruszonką i owocami - bez mleka, jajek i masła
Pyszne wegańskie ciasto z kruszonką i śliwkami

W przepisie podałam pół szklanki erytrolu lub ksylitolu. Jeśli tego typu nowinki są Ci obce, a Ty dodatkowo nie boisz się białgo cukru, to daj go również pół szklanki.

Fajną opcją jest też pół szklanki miodu lub syropu klonowego/z agawy. Uprzedzając – wiem, że część  wegan nie akceptuje miodu, ale ja nie jestem weganką, więc jem go, gdy mam na niego ochotę 🙂

 

 

Aquafaba – zamiennik jajek – przelicznik:

3 łyżki aquafaby to odpowiednik 1 jajka.

2 łyżki aquafaby zastąpią 1 białko.

1 łyżka aquafaby zastąpi 1 żółtko.

Więcej na temat aquafaby znajdziesz u Karoliny z Nicpoń w kuchni 🙂

 

 

Mleko kokosowe – zobacz jak je łatwo samemu zrobić 🙂

Mleko z wiórków kokosowych
Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe, czyli napój roślinny możesz również sama wykonać. Będzie ono dużo tańsze od tego kupnego. Do jego wykonania potrzebne są wiórki kokosowe – najlepiej bez siarczanów, garnek, woda, trochę gazy, sito i blender. Dokładny opis znajdziesz tu.

 

 

 

Zobacz też inne przepisy bez jajek (kliknij opis lub zdjęcie ):

Czekoladowy mus z aquafaby
Czekoladowy mus bez jajek

Czekoladowy mus z aquafaby – bardzo szybki w wykonaniu.

 

 

 

 

 

Beziki z aquafaby
Bezy bez jajek

Beziki z aquafaby – zawsze wychodzą 🙂

 

 

 

 

 

 

Biszkopt bez jajek
Biszkopt z zalewy po ciecierzycy

Biszkopt z aquafaby – łatwy i oszczędny.

 

 

 

 

 

Tort z aquafaby - wegański
Tort bez jajek i nabiału – powstał dzięki wodzie po ciecierzycy

Tort dla alergika – bez mleka, masła i jajek

 

 

 

 

 

 

Pieguski z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy

Zdrowe pieguski z czekoladą

 

 

 

 

 

Szarlotka jaglana
Szarlotka jaglana od Zjem Cię – bez mąki, jajek i glutenu.

Wyjątkowa szarlotka  – bez mąki, jajek i glutenu

 

 

 

 

 

 

kruche ciasteczka bez jajek
karmelowe ciasteczka bez jajek

Karmelowe ciasteczka „Mocny ząbek” 🙂

 

(Odwiedzono 2 242 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

24 Replies to “Wegańskie ciasto z kruszonką i owocami I bez jajek, masła i mleka. Wygląda i smakuje, jak „normalne” ciasto ;)”

  1. Kurczę, zazdroszcze przekonania do aquafaby! Ja kiedyś zrobiłam z niej mus, wyglądał super, ale zarówno ja, jak i mój mąż stwierdziliśmy, że to jest niezjadliwe i na domiar złego się tym potruliśmy 🙁 Możliwe, że coś było nie tak, niemniej uraz został.

    1. Tutaj jest tylko kilka lyzek aquafaby, poza tym jej nie czuc. Ona ma tylko wiazac ciasto. Poza tym zawsze mozna ja zamienic na siemienie lniane z woda 😉 Wspolczuje incydentu z ewidentnie wadliwym produktem.

  2. „smakuje jak normalne ciasto” hahahaha 😀
    Ja wciąż na etapie borówek i jagód (kocham!!!!!!), ale i na śliwki przyjdzie pora… na pewno będę i u Ciebie szukała pomysłów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *