Wegańskie bezy z aquafaby – którą masz w kuchni, a jeszcze tego nie wiesz ;)

Dziś zapraszam na bezy z aquafaby – czyli wody po ciecierzycy w puszce. Wykonacie je tylko z 2 składników. Tak przygotowane bezy są niesamowicie oszczędne, bo z pół szklanki wody po ciecierzycy powstaną 2 blachy bezików. Do tego bezy z aquafaby są bardzo apetyczne, wyglądają i smakują, jak klasyczne beziki na kurzych białkach. Jeśli kupujecie ciecierzycę w puszce/słoiku, to koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo zwyczajnie szkoda wylewać tę wodę 🙂

Składniki na 2 blachy:

– aquafaba z 1 puszki po ciecierzycy,

– 1/2 szkl. cukru

 

Przygotowanie:

Wodę po ciecierzycy wlej do rondla i przez 10 minut podgrzewaj – dzięki temu otrzymasz pół szklanki aquafaby.

Gotowy płyn wystudź i włóż na kilka godzin do lodówki – zgęstnieje.

Piekarnik z termoobiegiem włącz na 100°C.

Aquafabę ubij na sztywno – gdy odwrócisz miskę nic z niej nie wypadnie ;).

Następnie dodawaj cukier – ale powoli, co kilkanaście sekund dosypuj kolejną łyżkę cukru.

Miksuj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami.

Rękawem cukierniczym lub woreczkiem z dziurką formuj małe bezy i umieszczaj je na papierze do pieczenia. Rób to szybko, jeśli zależy Ci na ich ładnym kształcie.

Susz (bo bez się nie piecze) przez 75 minut w 100°C.

Następnie wyłącz i uchyl na chwilę piekarnik, aby pozbyć się pary.

Poczym zmaknij drzwiczki piecyka i pozostaw w nim bezy do całkowitego wystudzenia na około 2 do 3 godzin (mi wystarczyły 2 godziny)

 

Jeśli chcecie przygotować wegańskie bezy z wody po gotowaniu ciecierzycy, to zapraszam na stronę Karoliny – Nicpoń w kuchni, tam wszystko jest pięknie wyjaśnione. Nim zabrałam się za ten przepis konsultowałam się z Karoliną – to bardzo pomocna babka :).

Ja od siebie mogę dodać, że warto zmielić cukier przed dodaniem do ubitej aquafaby, to znacznie skraca czas miksowania.

Wegańskie bezy to dla mnie odkrycie, zwłaszcza, że jako osoba wszystko jedząca zastanawiałm się, jak weganie robię bezy, biszkopt, czy czyciastka 🙂 Teraz już wiem, i dzielę się z Tobą tą smaczną wiedzą 🙂 Dodatkowo zapraszam Cię do Nowej Kulinarnj Grupy – gdzie dzielimy się wiedzą i przepisami 🙂

Jeśli jednak wolisz tradycyjne ciasta, to koniecznie zobacz biszkopt z truskawkową pianką lub tort na bazie biszkoptu rzucanego

 

A dla miłośników aquafaby i ciecierzycy mam coś jeszcze:

Biszkopt z aquafaby

Biszkopt z zalewy po ciecierzycy

A z pozostałej ciecierzycy możesz zrobić takie oto ciasteczka

Ciastka z ciecierzycy

 

 

 

 

 

 

 

 

A jeśli „dobrnęłaś” do końca  tej strony, to w nagrodę mam dla Ciebie Bezpłatny E-book z 10-ma przepisami na „Legalny Przemyt Warzyw” – połowa jeste na słodko, bo nie byłabym sobą 🙂

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena

(Odwiedzono 649 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

15 Replies to “Wegańskie bezy z aquafaby – którą masz w kuchni, a jeszcze tego nie wiesz ;)”

  1. Przepis nie wydaję się być skomplikowany, więc może i ja spróbuję! 😉 Tak trochę z innej beczki – dopiero dzisiaj zobaczyłam Twoje zdjęcie na blogu – jesteś wyjątkowo piękną dziewczyną <3 To nie podliz – od razu mówię! 😉 Oryginalna uroda! Pozdrawiam:*

  2. Nabiał jem bardzo rzadko i staram się szukać jego zamienników w moich przepisach, jednak praca z aquafabą nie za bardzo mi wychodzi. 2 razy próbowałam zrobić mus czekoladowy- 2x klapa, a raz tort bezowy. Pięknie się ubiła, pięknie też rosły blaty w piekarniku. Chwila mojej nieuwagi i na papierze do pieczenia miałam dwa płaskie placki… Wiesz może, co mogło się stać? 🙂
    Dziękuję za odpowiedź i zapraszam do siebie!
    https://buszujwkuchni.com 🙂

    1. A w czasie suszenia blatow otworzylas piekarnik? Czy stosowalas aquafabe z puszki, czy sama gotowalas ciecierzyce, aby uzyskać aquafabe? A jesli sama, to czy ja redukowalas, a pozniej chlodzilas w lodowce? Sporo mam pytan, aby rozwiazac Twoj problem 😊 Pod koniec artykulu jest link do bloga Nicpon w kuchni – kliknij go prosze, podpielam pod niego wpis o tym jak przygotowac aquafabe pod beze. Mysle, ze on Ci wszystko wyjasni 😀

  3. Nigdy o takich bezach nie słyszałam! Bardzo lubię te tradycyjne, więc muszę sprawdzić Twój przepis 🙂 Ale puszki ciecierzycy akurat w domu nie mam, czas to nadrobić 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *