Najlepszy biszkopt z pianką truskawkową – Smak dzieciństwa

Od kilku dni chodził za mną klasyczny biszkopt z pianką truskawkową – to moje ulubione ciasto z czasów dzieciństwa. Jest domowe, łatwe i pyszne. Każdego lata mamy (w moich rodzinnych stronach) przygotowywały takie specjały swoim pociechom. Tak było w czasach mojego dzieciństwa. Nie było urodzin czy szkolnej imprezy, gdzie rodzice piekli ciasta, bez właśnie takiego placka. Dziś jestem już dorosła, a sentyment do ciasta z pianką truskawkową pozostał. Lato już dawno minęło, ale od czego są mrożone truskawki? 🙂 Poza tym ostatnio sporo było u mnie fit przepisów, więc dla równowagi podaję też recepturę na normalne klasyczne ciasto, kiedyś popularnie nazywane plackiem.

Składniki – biszkopt:

  • 6 jaj,
  • 1 szkl. mąki pszennej lub tortowej orkiszowej,
  • 1 szk. drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki – pianka truskawkowa:

  • 500 ml śmietany 30% lub 18%.
  • 450 g mrożonych/świeżych zmiksowanych truskawek,
  • 2 czerwone galaretki

 

Przygotowanie:

I. Biszkopt:

Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno, następnie stopniowo dodawaj cukier.

Do puszystej masy dodaj żółtka i nadal miksuj do uzyskania jednolitego koloru.

W 2 góra 3 turach dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – miksuj krótko, ale zdecydowanie.

Lub całość wymieszaj szpatułką, ruchem od wewnątrz. Pamiętaj im krócej mieszasz tym biszkopt wyższy wyrośnie.

Biszkopt wylej na standardową blachę do pieczenia – wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz około 35 – 40 minut w 130°C.

 

II. Pianka truskawkowa:

2 galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia.

Bitą śmietanę ubij na sztywno, dodaj mus truskawkowy i galaretkę – całość zmiksuj na gładko.

 

III. Składanie ciasta:

Na wystudzony biszkopt (jeszcze w blaszce) wylej truskawkową piankę. Całość wyrównaj i ewentualnie posyp startą czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę, aby pianka truskawkowa się zestaliła.

Prawda, że proste? A jakie dobre, place lizać! 🙂

 

Ostatnio nim poczęstowałam moich gości tym ciastem, zapowiedziałam, że dziś nie będzie fit, tylko po domowemu. Powiem Wam, że biszkopt z pianką truskawkową zrobił furorę! Zjedliśmy za jednym posiedzeniem zawartość całej blachy…

Szczerze powiedziawszy, to 2 kawałki tego ciasta zdecydowanie sycą, ale tak byliśmy spragnieni tego biszkoptu, że jak dzikusy się nie niego rzuciliśmy 🙂

A ja podczas konsumpcji biszkoptu uknułam w głowie plan, że niebawem przygotowuję lżejszą jego wersję, tak dla porównania. Co sądzicie o takim pomyśle?

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

Zapraszam Cię również pod pobrania Bezpłatnego e-booka z przekąskami z warzyw – są tam nawet pyszne ciasta, serio! Zobacz, a pocieknie Ci ślinka 😉

Ps.

Zobaczcie też:

Biszkopt z polewą czekoladową i łatwym kremem

Biszkopt z polewą czekoladową

 

 

 

 

 

 

 

 

Szybki sernik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proste rogaliki

 

(Odwiedzono 2 328 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

24 Replies to “Najlepszy biszkopt z pianką truskawkową – Smak dzieciństwa”

  1. Niesamowicie zachęcające zdjęcia. Ja zazwyczaj mam problem z pieczeniem biszkoptu. Chętnie jednak spróbuje.

    1. Zdjęcia to była moja zmora, więc bardzo miło mi czytać, że się podobają 🙂 Ten biszkopt jest prosty, po wystygnięciu delikatnie opadnie, ale to nie szkodzi, będzie więcej miejsca na truskawkową piankę 🙂

  2. Świetny pomysł z tą pianką, chętnie spróbuję ją przygotować jako samodzielny deser. Uwielbiam truskawki, śmietanę też. Jak dla mnie- bomba 🙂

  3. Witam
    Chciałbym to ciacho jutro zrobić na walentynki ❤ tylko mam pytanie…chcę użyć mrożonych truskawek…czy przed miksowaniem mam je rozmrozic ?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *