Szarlotka jaglana – pyszne ciasto bez mąki, jajek oraz glutenu

Szarlotka jaglana to świetna alternatywa dla osób dbających o dietę i unikających glutenu.

Jest pyszna i niskokaloryczna.

Łasuchy, które nie liczą kalorii i nie wiedzą co to gluten też ją pokochają.

Ciasto jest trwałe, im dłużej stoi, tym jest lepsze. Przyznam jednak, że sztuką jest, aby przetrwało w stanie nienaruszonym kilka dni ;-) Szarlotce jaglanej trudno się oprzeć:)

Szarlotka jaglana jest bardzo wdzięczna, bo można ją przygotować w wydaniu wegańskim, zastępując mleko krowie napojem roślinnym.

Poniżej podaję przepis na sporą rodzinną porcje.

 

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki mleka krowiego (1,5% dla unikających tłuszczu, ja preferuję 3,2%) lub roślinnego,
  • 1,4 kg słodkich jabłek,
  • 1/2 szklanki słodziwa (osoby unikające cukru mogą go zastąpić Stevią, Ksylitolem, Erytrytolem lub słodzikiem),
  • 1/2 opakowania cynamonu,
  • odrobina brązowego cukru/ksylitolu do ozdoby – opcjonalnie,
  • garść żurawiny i płatów migdałowych- do ozdoby,
  • opcjonalnie 2 łyżki chia, jeśli mamy bardzo soczyste jabłka (wówczas nie ma problemu z ewentualnym nadmiarem soku z jabłek)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą – dzięki temu unikniemy goryczkowatego posmaku.

W międzyczasie w garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę i przykrywamy pokrywką. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu przez około 15 do 20 minut (do uzyskania sypkiej konsystencji).

Gdy kasza się gotuje, my ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie mieszamy je z cynamonem i cukrem/słodziwem.

Kolejnym krokiem jest wysmarowanie tortownicy (średnica około 25 cm) tłuszczem i wyłożenie na nią  kaszy jaglanej – do tego celu zużywamy 2/3 jej objętości.

Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy żurawiną, płatkami migdałowymi oraz odrobiną brązowego cukru/ksylitolu.

Tak przygotowane ciasto zapiekamy (bez przykrycia) na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Szarlotka jaglana

Zapewniam, że zapach ciasta zwabi dzieci do kuchni, a sąsiadów na kawę;)

Szarlotka jaglana jest bardzo syta, dzięki czemu idealnie nadaje się na tort:)

Jeśli nasze moce „przerobowe” są małe (czyt. mało jemy), możemy zredukować o połowę proporcje składników.

Smacznego:)

 

Zobacz też inne jaglane hity:

naleśniki z kaszy jaglanej
Naleśniki jaglane

Naleśniki z kaszy jaglanej

 

 

 

 

 

 

 

Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka jaglana

Zapiekanka na słodko

 

 

 

 

 

 

Gofry z kaszy jaglanej
Jaglane gofry

Gofry z kaszy jaglanej

(Odwiedzono 16 795 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

40 Replies to “Szarlotka jaglana – pyszne ciasto bez mąki, jajek oraz glutenu”

  1. Świetne zdjęcie, a opis jak przeczytałam to mi przed komputerem zapachniało i ślinka pociekła :-)))
    Lubię kaszę jaglaną i jabłka, ale nie mam piekarnika, ciekawe czy w prodiżu może być…

  2. Miałam okazję jeść taki placek, mniam :)) i potwierdzam,ze jest pyszny i warto go upiec. Albo wpaść do koleżanki, na kawałeczek takiej szarloteczki do kawki.

  3. Wszędzie przepis „bez”, a ja mogę wszystko, a mimo to wszystkie wyglądają tak pysznie jak ta szarlotka (a ja oceniam nie po zdjęciu, a po przepisie!)! Chyba aż przejdę na diety „bez” 😉

    1. Zatem czas na jaglany debiut. W razie pytan podczas pieczenia pozostaje do dyspozycji. Najszybciej odpowiadam na Fanpage na FB @zjemcie.blog

  4. Zrobiłam w wersji mini (w foremkach do babeczek) i polałam jogurtem naturalnym z cukrem waniliowym.. Pyyycha. Polecam przepis 🙂

  5. Zapach jest obłędny!! Stałam przy piekarniku dobre 20 minut czekając i zerkając czy to już 😀 To prawda ciasto jest syte i spokojnie na mniejszą porcję można zredukować składniki o połowę. Dodałam mleka bez laktozy, które jest słodkie samo w sobie dlatego też troszkę mniej cukru poszło do jabłek. Smak jest nie do opisania!!!! Niebo !!! Polecam każdemu, zwłaszcza tym którzy lubią kaszę jaglaną pod każdą postacią ♡♡♡

    1. Bardzo miło mi to czytać 🙂 Dla mnie zapach piekących się jabłek również jest obezwładniający – to coś pięknego 🙂

    1. Witam, naturalnie, że tak, ale wtedy smak może być płaski. Zamiast tradycyjnego mleka proponuję napój roślinny, np. sojowy 🙂 Pozdrawiam

  6. Część! I just made this recipe! 😀
    My cake, however, did not hold together at all :O The millet crumbled completely. I cooked it exactly as you directed and it was lose when I put it in the cake form (but you also said we would obtain a lose millet, when cooked as you instructed).
    What did I do wrong or how is this cake supposed to hold together (since mine didn’t)? I’ll try making it again if you tell me how! 😉

    1. Hi, thank you for reading my blog. My English is not perfect, but I will try to help you 🙂 You wrote „The millet crumble completely”. I think your apples were too juicy. Next time please check the cake at the end of baking time. If it’s still wet, please bake it a few minutes longer. The cake must be dry also inside. Best regards Anna Lena from Zjem-Cie.pl

      1. Dziękuję bardzo! Nie mowię po polsku, tylko trochę, ale uczę się polskiego 🙂 Your English is great, by the way!
        My apples were quite dry (not juicy at all). I definitely think my problem is cooking the millet: when I cook it, it comes out dry and lose (like „couscous”), so the cake crumbles because it doesn’t hold together, it falls apart. It’s delicious, of course, it just won’t stay together. Or in my limited Polish: szarlotka jaglana jest bardzo smaczna, ale konsystencja nie jest dobra (at least in my cake, I’m sure it’s good in yours!). But you wrote that we have to cook the millet so it’s lose, right?
        Where I live nobody knows how to cook millet (it’s not common), by the way, I think you do it a lot more in Poland.
        Dziękuję bardzo again! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *