Szarlotka jaglana – pyszne ciasto bez mąki, jajek oraz glutenu

Szarlotka jaglana to świetna alternatywa dla osób dbających o dietę i unikających glutenu.

Jest pyszna i niskokaloryczna.

Łasuchy, które nie liczą kalorii i nie wiedzą co to gluten też ją pokochają.

Ciasto jest trwałe, im dłużej stoi, tym jest lepsze. Przyznam jednak, że sztuką jest, aby przetrwało w stanie nienaruszonym kilka dni ;-) Szarlotce jaglanej trudno się oprzeć:)

Szarlotka jaglana jest bardzo wdzięczna, bo można ją przygotować w wydaniu wegańskim, zastępując mleko krowie napojem roślinnym.

Poniżej podaję przepis na sporą rodzinną porcje.

 

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki mleka krowiego (1,5% dla unikających tłuszczu, ja preferuję 3,2%) lub roślinnego,
  • 1,4 kg słodkich jabłek,
  • 1/2 szklanki słodziwa (osoby unikające cukru mogą go zastąpić Stevią, Ksylitolem, Erytrytolem lub słodzikiem),
  • 1/2 opakowania cynamonu,
  • odrobina brązowego cukru/ksylitolu do ozdoby – opcjonalnie,
  • garść żurawiny i płatów migdałowych- do ozdoby,
  • opcjonalnie 2 łyżki chia, jeśli mamy bardzo soczyste jabłka (wówczas nie ma problemu z ewentualnym nadmiarem soku z jabłek)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą – dzięki temu unikniemy goryczkowatego posmaku.

W międzyczasie w garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę i przykrywamy pokrywką. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu przez około 15 do 20 minut (do uzyskania sypkiej konsystencji).

Gdy kasza się gotuje, my ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie mieszamy je z cynamonem i cukrem/słodziwem.

Kolejnym krokiem jest wysmarowanie tortownicy (średnica około 25 cm) tłuszczem i wyłożenie na nią  kaszy jaglanej – do tego celu zużywamy 2/3 jej objętości.

Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy żurawiną, płatkami migdałowymi oraz odrobiną brązowego cukru/ksylitolu.

Tak przygotowane ciasto zapiekamy (bez przykrycia) na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Szarlotka jaglana

Zapewniam, że zapach ciasta zwabi dzieci do kuchni, a sąsiadów na kawę;)

Szarlotka jaglana jest bardzo syta, dzięki czemu idealnie nadaje się na tort:)

Jeśli nasze moce „przerobowe” są małe (czyt. mało jemy), możemy zredukować o połowę proporcje składników.

Smacznego:)

 

Zobacz też inne jaglane hity:

naleśniki z kaszy jaglanej
Naleśniki jaglane

Naleśniki z kaszy jaglanej

 

 

 

 

 

 

 

Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka jaglana

Zapiekanka na słodko

 

 

 

 

 

 

Gofry z kaszy jaglanej
Jaglane gofry

Gofry z kaszy jaglanej

(Odwiedzono 14 146 razy, 37 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

37 Replies to “Szarlotka jaglana – pyszne ciasto bez mąki, jajek oraz glutenu”

  1. Świetne zdjęcie, a opis jak przeczytałam to mi przed komputerem zapachniało i ślinka pociekła :-)))
    Lubię kaszę jaglaną i jabłka, ale nie mam piekarnika, ciekawe czy w prodiżu może być…

  2. Miałam okazję jeść taki placek, mniam :)) i potwierdzam,ze jest pyszny i warto go upiec. Albo wpaść do koleżanki, na kawałeczek takiej szarloteczki do kawki.

  3. Wszędzie przepis „bez”, a ja mogę wszystko, a mimo to wszystkie wyglądają tak pysznie jak ta szarlotka (a ja oceniam nie po zdjęciu, a po przepisie!)! Chyba aż przejdę na diety „bez” 😉

    1. Zatem czas na jaglany debiut. W razie pytan podczas pieczenia pozostaje do dyspozycji. Najszybciej odpowiadam na Fanpage na FB @zjemcie.blog

  4. Zrobiłam w wersji mini (w foremkach do babeczek) i polałam jogurtem naturalnym z cukrem waniliowym.. Pyyycha. Polecam przepis 🙂

  5. Zapach jest obłędny!! Stałam przy piekarniku dobre 20 minut czekając i zerkając czy to już 😀 To prawda ciasto jest syte i spokojnie na mniejszą porcję można zredukować składniki o połowę. Dodałam mleka bez laktozy, które jest słodkie samo w sobie dlatego też troszkę mniej cukru poszło do jabłek. Smak jest nie do opisania!!!! Niebo !!! Polecam każdemu, zwłaszcza tym którzy lubią kaszę jaglaną pod każdą postacią ♡♡♡

    1. Bardzo miło mi to czytać 🙂 Dla mnie zapach piekących się jabłek również jest obezwładniający – to coś pięknego 🙂

    1. Witam, naturalnie, że tak, ale wtedy smak może być płaski. Zamiast tradycyjnego mleka proponuję napój roślinny, np. sojowy 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *