Tort owocowy dla alergika – bez jajek, śmietany i masła

Dziś zapraszam na tort owocowy dla alergika (bez jajek, śmietany i masła), ale też wegan i amatorów nowych smaków.

Żyjemy w takich czasach, że coraz więcej osób, w tym też dzieci ma różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Jedni z nas świadomie rezygnują z nabiału, czy jajek, a inni są do tego zmuszeni. Dlatego co jakiś czas na blogu pojawiają się przepisy na słodycze bez jajek, glutenu czy nabiału.

Dzisiejszy tort owocowy dla alergika jest bez jajek, śmietany i masła.

Wykonałam go z aquafaby – którą masz w kuchni, a jeszcze tego nie wiesz, mleczka kokosowego i owoców. Z tych produktów powstała cudowna baza, która zachwyci każdego – i piszę to z całą odpowiedzialnością 🙂

 

Składniki

Biszkopt:

  • 180 ml zimnej aquafaby – woda po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa z puszki z ciecierzycą,
  • 100 g zmielonego na pył cukru kokosowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 180 g mąki orkiszowej tortowej,
  • 2 łyżki kakao lub korabu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Bita śmietana:

  • mleczko kokosowe z puszki, która spędziła noc w lodówce – tylko stała część,
  • 2 łyżki chia,
  • 2 łyżki jasnego syropu z agawy

Mus truskawkowy:

  • 250 g mrożonych truskawek,
  • 2 łyżeczki agaru,
  • 2 szklanki soku jabłkowego 100% bez cukru

 

Przygotowanie:

  1. Czekoladowy biszkopt:Aquafabę ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny.Następnie ciągle miksując, stopniowo dodajemy cukier kokosowy.Po czym wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników.Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą.W 2 górach 3 turach wsypujemy ją do ubitej aquafaby i całość delikatnie mieszamy szpatułką.Biszkopt wylewamy do tortownicy (⦰ 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w 180˚C.
  2. Bita śmietana:Z dobrze schłodzonej puszki z mleczkiem kokosowym wyciągamy tylko stałą cześć – śmietankę kokosową. Miksujemy ją z syropem z agawy. Na koniec dodajemy chia i delikatnie całość mieszamy szpatułką. Odstawiamy do lodówki na min. 10 minut.
  3. Mus truskawkowy:Owoce zblenduj na mus.

Sok z jabłek zagotuj, wsyp do niego agar i skręć ogień na minimum. Całość gotuj przez 10 minut i cały czas mieszaj.

Po wskazanym czasie połącz ze sobą owocowy mus i ciepłą agarową mieszankę. Schłodzoną piankę włóż na 10 minut do lodówki.

Łącznie składników:

Biszkopt pozostaw w tortownicy, posmaruj śmietanką kokosową. A na górę wlej mus truskawkowy.

Całość możesz ozdobić suszoną morwą białą.

Tak przygotowane ciasto wstaw na minimum godzinę do lodówki, wówczas biszkopt zmięknie. Wyjmij przed przed podaniem.

Tak przygotowane ciasto można jeszcze ozdobić czekoladową polewą – kilka kostek gorzkiej czekolady ropusza się w mleczku kokosowym, studzi i polewa torcik.

Tym przepisem rozpoczęłam moją współpracę z Magazynem Bezbolesne Osuwanie Cukru z Diety Jeszcze w tym miesiącu możecie pobrać za darmo magazyn – jest w nim moc przepisów, porad kulinarnych oraz zdrowotnych. Polecam gorąco, bo jest tworzony również przez dietetyka 🙂

 

Smacznego! 🙂

 

A jeśli szukasz jeszcze innych przepisów bez jajek to zerknij poniżej:

Bezy z aquafaby – bez białek

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciastka z ciecierzycy

Ciastka z ciecierzycy

 

 

 

 

 

 

 

 

Karmelowe ciastka

 

 

 

 

 

 

 

 

Korzenne muffinki

 

 

 

 

 

Bezglutenowa szarlotka

 

 

 

 

 

 

Zapraszam też do pobrania bezpłatnego E-booka z przepisami na przekąski ze słodyczy 🙂

 

 

(Odwiedzono 1 125 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

6 Replies to “Tort owocowy dla alergika – bez jajek, śmietany i masła”

  1. Kokos jest bardzo silnym alergenem, ciacho raczej dla osób, które nie tolerują laktozy. Ale wygląda bardzo smacznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *