Sernik z dynią i orzechami włoskimi

Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc zapraszam Cię na sernik z dynią i orzechami włoskimi. To będzie łatwy i przyjemny wypiek. W tym wydaniu sernik jest niezwykle miękki, puszysty, ale i wilgotny w środku. Dodatkowo upiekłam go bez białej mąki i cukru.  A dla tych dla których fit serniki to abstrakcja, mam radę – spróbujcie, a się nie zawiedziecie 🙂 Dodatkowo w recepturze podałam zamienniki produktów, więc jeśli jednak nie wyobrażasz sobie ciasta bez białego cukru, to podpowiem Ci ile go użyć 🙂

 

Historia sernika z dynią i orzechami jest całkiem rodzinna… 🙂 Wybrałam się z mężem i dziećmi na wycieczkę do lasu. Korzystaliśmy z pięknej pogody w stylu złotej polskiej jesieni. W drodze powrotnej zauważyłam na jednym z podwórek istny dyniowy raj. Było ich tam mnóstwo – chyba w każdej możliwej odmianie, wielkości i kolorze 🙂 Finalnie mąż odwiedził gospodarzy i kupił okaz z którego powstało dzisiejsze ciasto. Niestety nie zapytaliśmy jaka to odmiana (oszołomieni całą sytuacją). Za to usłyszeliśmy, że to idealna dynia do ciast i deserów, że ma dużo miąższu i miękką skórkę przez co łatwo się kroi. I ja to wszystko potwierdzam, to pierwsza dynia, którą kroiłam z lekkością motyla 🙂 Więc jeśli wiecie jaka to odmiana, to napiszcie proszę w komentarzu. Będę wdzięczna za pomoc 🙂

 


Sernik z dynią i orzechami włoskimi – przepis

Sernik z dynią i orzechami
Sernik z dynią i orzechami włoskimi

Składniki:

1/2 kg białego sera,
200 g dyni pokrojonej w drobną kostkę,
spora garść posiekanych orzechów włoskich,
4 jajka,
2/3 szkl. oleju,
4 płaskie łyżeczki Stevii
kilka kropelek ekstraktu z wanilii,
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Ser zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Żółtka utrzyj ze Stevią na gładko i połącz z serem.
  3. Do masy dodaj ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną oraz olej – całość zmiksuj.
  4. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta – bardzo ostrożnie wymieszaj.
  5. A na koniec dorzuć orzechy i dynię – całość połącz.
  6. Ciasto przelej do formy (23×8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170ºC przez około godzinę – do zarumienia się sernika.
  7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim sernik jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piecyka i nakryj bawełnianą ściereczką, żeby nie opadło.

 

Jak widzisz sernik z dynią i orzechami włoskimi to łatwizna. A do tego zdrowa i smaczna 🙂 Polecam go wypróbować. Dynia nadaje mu rozkosznej miękkości i słodyczy. A orzechy to klasa sama w sobie.

 

 

Sernik z dynią i orzechami włoskimi – rady:

 

Jeśli nie masz maszynki do mięsa, to żaden kłopot. Ser możesz też zblendować 🙂

Sernik z dynią i orzechami
Sernik z dynią i orzechami włoskimi

Zamiast Stevii możesz też użyć cukier brzozowy lub erytrol – ta sama ilość, czyli 4 płaskie łyżeczki.

Ale jeśli jednak jesteś fanem białego cukru, to dodaj do ciasta 2-4 łyżek cukru pudru.

A zamiast ekstraktu z wanilii możesz użyć pół torebki cukru waniliowego.

Mam nadzieję, że powyższe rady będą pomoce 🙂

 

 

 

 

Jeśli lubisz serniki, to zerknij poniżej:

Wystarczy „kliknąć” zdjęcie lub nazwę ciasta 🙂

 

Fit sernik
Sernik bez mąki i cukru

Budyniowy sernik bez mąki, za to d dodatkiem bananów. Bez cukru, ale za to jaki obłedny 🙂

 

 

 

 

 

Sernik bez pieczenia z twarogu z wiaderka
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka

Sernik bez pieczenia z sera z wiaderka. Bardzo lekki i nie zamulający 🙂

 

 

 

 

 

Szybki sernik
Ekspresowy sernik

Szybki sernik – smakuje i wygląda jak klasyczny, a robi się go bezczelnie szybko 🙂

 

 

 

 

Oszczędny sernik
Sernik pływający – oszczędny

Oszczędny sernik – niezawodna receptura mojej mamy. Nie macie pojęcia ile razy próbowałam mu zrobić lepsze zdjęcie… Zawsze polegnę i z aparatem w ręku go zjem. I z fotek nici 🙂

 

 

 

 

 

(Odwiedzono 876 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

3 Replies to “Sernik z dynią i orzechami włoskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *