Włoska pizza po polsku – na cienkim cieście i na bogato :)

Pizza po polsku tym różni się od włoskiej, że ma wszystkiego dużo 🙂 I przyznam, że to w niej najbardziej lubię. Dodaję na ciasto dosłownie wszystko, różne sery, wędliny i duuuużo warzyw. Genialnie sprawdzają się do tego celu kończące się produkty w lodówce. Każdy miewa sytuacje, że w lodówce zalega jakieś warzywo z obiadu, czy kawałek mięsa – za dużo, żeby naraz to zjeść samemu, ale za mało na pełnowartościowy obiad. Wtedy polecam zrobić pizze na cienkim cieśnie i uraczyć jej spód takimi właśnie produktami 🙂 Nic się nie zmarnuje, a my przygotujemy coś pysznego i taniego.

Klasyczne cienkie ciasto na pizze – składniki na 2 duże blachy:

Ciasto:
350 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista),
2 łyżeczki suszonych drożdży,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
1 szkl. letniej wody,
1 łyżeczka soli

Sos:
polecam sos pomidorowy z czosnkiem z tego przepisu

Dodatki – ja dałam to co mi się kończyło w lodówce:
kilka plasterków szynki z kurczaka,
kilka różyczek ugotowanego brokuła,
parę oliwek,
ser – żółty, pleśniowy i mozzarella,
garstka obranych i pokrojonych pieczarek,
tymianek lub zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut – niech popracują trochę 🙂
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę z drożdżami i oliwę.
Całość wymieszaj, uformuj kulkę, posmaruj ją oliwą i przykryj ściereczką.
Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Gotowe ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na cienkie placki i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posmaruj sosem.
Dodaj ulubione składniki, posyp ziołami i włóż na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC.

Twoja pizza po polsku gotowa 🙂

Z tradycyjnego charakteru tego włoskiego przysmaku zachowałam klasyczne cienkie ciasto na pizze.

Ale jeśli wolisz grube i puszyste ciasto na pizze, to daj znać w komentarzu 🙂

 

Pizza po polsku – rady:

Ciasto na pizze możesz też posmarować majonezem (zamiast sosem pomidorowym) i dopiero wtedy obłożyć je dodatkami.

 

Sprawdzone zestawy dodatków na pizze:

  •  sos pomidorowy + czerwona papryka słodka + papryczka chilli + salami + oliwki + mozzarella + oregano+ bazylia
  • sos pomidorowy + grillowana/upieczona pierś z kurczaka + pieczarki + oscypek + cebula + czosnek
  • majonez + brokuł + szynka + pomidorki + mozzarella kulka + posiekany czosnek + suszony tymianek,

 

A dla Czytelników, którzy lubią eksperymentować w kuchni mam pizze na spodzie z kalafiora – jest pyszna i mega warzywna. Można ją przygotować w wariancie bez jajek, czy nawet sera, a i tak będzie pyszna 🙂

 

Jeśli już można o warzywach, to jeśli jeszcze nie masz, to koniecznie zgarnij Bezpłatnego E-booka mojego autorstwa z 10-ma przepisami na warzywne szaleństwa. Wystarczy, że podasz poniżej maila, a ja od ręki wyślę Ci E-booka „Legalny Przemyt Warzyw” na wskazany przez Ciebie adres e-mail 🙂

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena!

🙂

(Odwiedzono 638 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

20 Replies to “Włoska pizza po polsku – na cienkim cieście i na bogato :)”

  1. Już dawno nie robiłam pizzy, a swego czasu dość często rozrabiałam ciasto. Też dodawałam swoje ulubione składniki, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby położyć brokuły :O
    W sumie dobry sposób na nie zmarnowanie resztek. A dobra pizza nigdy nie jest zła 🙂

    1. Jak dla mnie pizza po polsku jest najlepsza. Bywa, że istne kopce dodatków na niej robię:) Niby to profanacja, ale co tam – dla mnie to najpyszniejsza opcja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *