Naleśniki z prażonymi jabłkami (bezglutenowe) – ich słodycz uwodzi, uważaj! :)

Dziś zapraszam na naleśniki z prażonymi jabłkami – są wyjątkowe, bo słodkie, choć bez grama cukru i sprężyste, a bez białej mąki. Połączenie jaglanych naleśników z jabłkami było strzałem w dziesiątkę. Tak przygotowany obiad jest pyszny, szybki i mega zdrowy. Więc nie czekaj dłużej i szykuj naleśniki z prażonymi jabłkami! 🙂

Składniki -naleśniki, ok 8 szt.:

12 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,

8 łyżek mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej),

2 jajka,

1 szkl. mleka krowiego/roślinnego

1 łyżka roztopionego masła klarowanego

odrobina tłuszczu do smażenia

 

Składniki – nadzienie:

5 jabłek,

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki masła klarowanego,

1 łyżka soku z cytryny,

1/4 szklanki wody

garść rodzynek lub żurawiny

mały gęsty jogurt naturalny

opcjonalnie mięta do ozdoby i podkręcenia smaku

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zblenduj na gładko i usmaż na maśle.

Przyznam, że ja tylko pierwszy naleśnik smażę z dodatkiem tłuszczu, a kolejne już bez.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skop sokiem z cytryny.

Wrzuć je do szerokiego rondla z rozgrzanym tłuszczem – smaż pod przykryciem przez 3 minuty.

Następnie dodaj wodę, cynamon, żurawinę i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.

Gotowe naleśniki posmaruj jogurtem, dodaj prażone jabłka i zwiń tak, jak lubisz – w rulon, kopertę lub jak tylko chcesz 🙂

 

I tym sposobem przygotowałaś pyszny, słodki i szybki obiad, którym nie pogardzą mali i duzi.

Moi wymagający testerzy zatwierdzili ten przepis wysmarowanymi rączkami i buzią pełną smaku:)

Poza tym dla mnie naleśniki z prażonymi jabłkami, to też wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, gdzie jabłka jadło się prosto z drzewa.

Dodatkowo naleśniki z prażonymi jabłkami są w tym wydaniu bezglutenowe. Prosiliście mnie ostatnio o takie przepisy na FanPage więc proszę – z dedykacją dla moich Czytelników 🙂

 

Ps. Wreszcie założyłam grupę na Facebooku Przepisy Dietetyczne kontra Kaloryczne – więc, jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, chcesz poznać nowe ciekawe osoby, to zapraszam Cię do niej 🙂

A na deser serwuję dla Ciebie Bezpłatny E-book z 10 przepisami na „Legalny Przemyt Warzyw” – dla dużych i małych. Przyda się, jeśli chcesz wprowadzić do diety więcej witamin lub szukasz pomysłu na śniadania na wynos do szkoły czy pracy 🙂

 

Zobacz też:

Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym

 

 

 

 

 

 

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

 

 

 

 

 

 

Bezglutenowa zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek

 

Zapiekanka jaglana

 

(Odwiedzono 409 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

16 Replies to “Naleśniki z prażonymi jabłkami (bezglutenowe) – ich słodycz uwodzi, uważaj! :)”

  1. wow takiej opcji na ciasto nie znałam. Wyprbuje zdecydowanie wydaje się zdrowsza i pewnie jest niż ta klasyczna. Moje dziecko uwielbia naleśniki, więc często goszczą u nas w domu.

    1. Super ☺ to polecam wyprobowac, moim zdaniem te naleśniki smakiem i konsystencja niczym nie roznia sie od tradycyjnych pszennych. A to atut ☺

  2. Smakowity blog, a co do naleśników jemy bardzo często, zarówno na słodko jak i na wytrawnie np. z serem i szpinakiem, polecam! 🙂

  3. Zaczne od tego, ze nazwa blogu jest super. Nalesniki robie bardzo czesto bo u mnie w rodzinie lubia je wszyscy. Zwykle robie z bialym serem ale ta opcja bardzo mi sie podoba wiec przepis wyprubuje na pewno, pozdrawiam

  4. Proste i smaczne, sam często do takich naleśników używam wcześniej w domu przygotowanych jabłek, które czekają z innymi konfiturami na półce w spiżarni. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *