Naleśniki kukurydziane – wyrolujesz je i zjesz z bananem ;-)

Dziś zapraszam Cię na lekką przejemność dla podniebienia – naleśniki kukurydziane. To doskonałe ciasto, pozwala się rolować, więc jeśli unikasz glutenu lub zwyczajnie szukasz odmiany, to zachęcam Cię do skosztowania. Są miękkie i elastyczne. Smakują zarówno z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. Ja jednak dziś chcę Ci zaproponować farsz z masła orzechwego, bananów i cynamonu. To istna rozpusta dla podniebienia, nie dość, że jest słodko, to jeszcze zdrowo i bezglutenowo. Osoby, które unikają mleka krowiego śmiało mogą zastąpić je wodą lub napojem roślinnym – ja rekomenduję kokosowy lub orkiszowy.

(Odwiedzono 2 103 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂
Wydruk przepisu
Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki (poza niedzieniem) należy razem połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  2. Na mocno rozgrzaną patelnie teflonową wlać porcje ciasta, tak aby powstał cienki naleśnik. W związku z wysoką temperaturą na naleśniku będą powstawać dziurki i tak ma być 😉
  3. Naleśniki odwracać na drugą stronę, gdy jego brzegi będą odstawać od patelni. Drugą stronę smażyć tylko chwilę.
  4. Przed wlaniem ciasta na patelnię, należy je zamieszać, ponieważ szybko się rozwarstwia - mąka kukurydziana już tak ma 😉
  5. Jeszcze ciepłe naleśniki posmarować masłem orzechowym, obłożyć plasterkami banana i posypać cynamonem. Można je wówczas zrolować, złożyć na pół lub w kopertę.
  6. Tak przygotowane naleśniki kukurydziane można jeszcze odrobinę podgrzać lub od razu zjeść.
Pozostałe informacje

Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym i bananem są moim ulubionym drugim śniadaniem oraz słodką przekąską. Dzieci za nimi szaleją, a je jestem zachwycona, że jedzą zdrowo i smacznie. Na ich plus działa fakt, że doskonale się rolują i składają. Są bezglutenowe i można je przygotować zarówno z mlekiem kokosowym (polecam zrobić własne, tu jest przepis), orkiszowym czy tradycyjnym krowim. Fajna alternatywa, gdy ma się w domu alergika lub szuka się odmiany.

Zobacz też:

Naleśniki jaglane

 

 

 

 

 

 

Naleśniki gryczane

 

 

 

 

 

 

18 Replies to “Naleśniki kukurydziane – wyrolujesz je i zjesz z bananem ;-)”

  1. Czy może być coś cudowniejszego, niż przepyszne naleśniki i to w dodatku z masłem orzechowym? Ja dołożyłabym jeszcze garść pysznych i świeżych owoców. Przepis bardzo prosty – na pewno wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *