Najlepsze muffinki z bananów – bardzo szybkie i bez miksera

Dzień dobry, czas na coś słodkiego – co powiecie na muffinki z bananów? Są bez cukru, ale za to z ogromną dozą smaku i taktu 🙂 Idealne dla mamy i dziecka oraz dla każdego kto lubi słodycze. To taka mała bananowa rozpusta bez wyrzutów sumienia. Często z niej korzystam, zwłaszcza, gdy mam mocno dojrzałe banany. Bywa, że mój organizm (na już) domaga się czegoś słodkiego – wtedy zaspokajam jego potrzemy takimi babeczkami. Na całe szczęście bardzo szybko się je robi, wiec ratują mnie również, gdy mam niespodziewanych gości.

 

Składniki na około 12 szt.:

  • 2 dojrzałe rozgniecione banany,
  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka – roślinne lub krowie,
  • 250 g mąki,
  • 6 łyżek płynnego słodziwa, u mnie syrop z agawy (w oryginale 3 łyżki),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem wymieszać trzepaczką ruzgą i wlać do sylikonowych foremk do muffinek. Piec przez kwadrans w 180°C i gotowe.

 

Bardzo lubię ten przepis – muffinki z bananów piekłam już na mleku kokoswym, orkiszowym i krowim. Zamiennie stosowałam mąkę pszenną z orkiszową tortową i zawsze pięknie wychodziły.

Odradzam stosowanie papierowych papilotek, bo ciężko odchodzą od babeczek.

Gdy chcę im nadać trochę odświętny charakter to przygotowuję polewę czekoladową:

W kąpieli wodnej rozpuszczam kilka kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej) z mleczkiem kokosowym lub śmietaną – wystarczy kilka łyżek. Całość mieszam do uzyskania jednolitej lekko gęstej masy. I takim czekoladowym dripem polewam wystudzone muffinki z bananów.

 

Zajadamy się tymi babeczkami na drugie śniadanie i podwieczorek, Można je spakować i zabrać do szkoły, pracy, czy na szoping 😉 Genialnie sprawdzają się  jako słodki i zdrowy deser.

Przepis na te cuda dostałam od Basi z Czary mary mamy Barbary i od tego czasu często gości na moim stole.

 

Życzę smacznego! 🙂

 

Zobaczcie też:

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

 

 

 

 

 

 

Czekoladowy krem kanapkowy

Czekoladowy krem/mus do kanapek lub ciast i muffinek

 

 

 

 

 

 

Czekoladowe babeczki z bananów

Czekoladowe muffinki z bananów

 

 

 

 

(Odwiedzono 2 561 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

45 Replies to “Najlepsze muffinki z bananów – bardzo szybkie i bez miksera”

          1. Hmm,i byla dodana zarowno soda oczyszczona i proszek do pieczenia? Bez sody potrafia sie nie dopiec. Tak sie zastanawiam i innego powodu nie widze. Bo juz dostalam informacje zwrorna od kilku Czytelnikow, ze piekli i wszystko wyszlo. Czasem tez piekarnik moze byc winowajca.

  1. Lubię ciasta z banami, więc pewnie twoje muffinki mi podpasują. wielki atut to prosty przepis. Nie zbyt dobrze czuję się w kuchni w temacie słodkie. Ale cały czas próbuję, muffinki na pewno dam radę zrobić.

  2. Uwielbiam muffinki – sprawdzają się idealnie, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale kompletnie nie chce mi się wysilać 😀 Takie z bananów robię niezbyt często, bo zazwyczaj owoce pochłaniam w trybie natychmiastowym, ale Twoje na pewno są pyszne 🙂

  3. Hej, a czy jeśli użyje maki żytniej to będą tak samo dobre? I czy w ogóle ciasto wyrośnie, bo z ta żytnia to chyba różnie bywa…pozdrawiam

    1. Jeszcze nie piekłam ich na mące żytniej, ale sądzę, że wyrosną, bo mają w składzie i proszek do pieczenia i sodę 🙂

      1. A co myślisz o połączeniu maki pszennej 450 150 g z mąka pszenna pełnoziarnista 100g? Nie wiem czy takie połączenie mak będzie Ok w smaku 😀

    1. Witam, nie piekłam nigdy tych muffinek z mąki ryżowej. Przypiszczam, że należałoby ją wymieszać jeszcze z innym gatunkiem mąki dla lepszego efektu.

  4. Zrobiłam dziś z mąki jaglanej i mleka kokosowego. Jako slodziwo syrop daktylowy. Musialam piec 20 min ale wyszły pycha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *