Niezawodny Bananowiec bez pieczenia

W ten zimowy śnieżny dzień polecam proste ciasto – bananowiec bez pieczenia. Szybkie w wykonaniu i bardzo smakowite. Pozwólmy sobie na odrobinę słońca zaklętego w bananie.

Składniki:
·    1 spód biszkoptowy pozostały z poprzedniego pieczenia lub opakowanie biszkoptów,
·    ½ szklanki cukru pudru,
·    2 galaretki cytrynowe,
·    1 galaretka wiśniowa,
·    150 g masła,
·    1 żółtko,
·    5 dojrzałych bananów

Przygotowanie:
1.    Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w połowie ilości wody przewidzianej na opakowaniu. Galaretkę wiśniową przygotowujemy zgodnie z przepisem producenta.
2.    Biszkopt umieszczamy w formie tortowej.
3.    4 banany rozgniatamy widelcem na piure.
4.    Margarynę ucieramy z żółtkiem i cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy wystudzone galaretki cytrynowe oraz rozgniecione banany. Całość miksujemy i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
5.    Na zastygłą masę wlewamy gęstniejącą galaretkę wiśniową. Następnie dekorujemy ciasto pozostałym bananem. Ważne, aby delikatnie wcisnąć owoc w galaretkę, tak, aby był on całkowicie zanurzony (dzięki temu unikniemy nieestetycznych przebarwień).
6.    Ciasto pozostawiamy w lodówce do całkowitego zestalenia się.

Ciasto bananowe jest niekłopotliwe w wykonaniu, a do tego bardzo smaczne. Galaretka wiśniowa doskonale komponuje się z aromatem bananów.

Życzę miłego biesiadowania przy Bananowcu:)

Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014

Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).
(Odwiedzono 234 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

3 Replies to “Niezawodny Bananowiec bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *