Konfitura z zielonych pomidorów

Konfitura z zielonych pomidorów smakuje niczym agrest, a do tego jest prosta w wykonaniu. Nie trzeba nawet obierać pomidorków ze skórki. Wszystkie składniki kroi się w plasterki i smaży. To idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy mają własne pomidory w ogrodzie. Na przełomie września i października gałązki uginają się od zielonych pomidorów, które już nie zdążą dojrzeć w promieniach słońca.

W takiej sytuacji konfitura z zielonych pomidorów i pomarańczy, to zbawienie dla tych owoców – tak, tak, pomidor to owoc, wiedzieliście o tym?:)

 


Konfitura z zielonych pomidorów – przepis:

 

Składniki:

 

1 kg zielonych pomidorów,
4 pomarańcze,
1 kg cukru

 

Przygotowanie:

 

  1. Pomidory, osuszamy i kroimy w plasterki (razem ze skórką).
  2. Pomarańcze dokładnie wyparzamy, myjemy i  osuszamy. Dwie sztuki kroimy na plasterki – razem ze skórką, za to pestki usuwamy. A z pozostałych dwóch pomarańcz wyciskamy sok. Skórek z pomarańczy proszę nie wyrzucać – w następnym poście pokażę, co z nich zrobić 🙂
  3. W szerokim rondlu umieszczamy pomidory, sok pomarańczowy oraz 1/2 kg cukru. Całość podgrzewamy.
  4. Gdy pomidory się zagotują dorzucamy do nich pokrojone pomarańcze i smażymy je przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy rondel i wracamy do niego dopiero na następny dzień.
  5. Kolejnego dnia zasypujemy konfiturę pozostałym cukrem i całość podgrzewamy przez około 20-30 minut, aż pomidory staną się szkliste.
  6. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut. Więcej o pasteryzacji przeczytasz tu.

 

Jak widzisz, konfitura z zielonych pomidorów to łatwizna. Robisz ją 2 dni i każdego poświęcasz na to tylko 20 minut. A zatem, to gra warta świeczki, a raczej pomidora 🙂

 

Konfitura z zielonych pomidorów – rady:

 

Pomarańcze możesz pokroić w kosteczkę, ale moim zdaniem konfitura znacznie efektowniej wygląda z całymi krążkami. Naturalnie wybór należy do Ciebie 🙂

Dam Ci dobrą radę, pomarańcze umyj w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej. Starannie wyszoruj je szczoteczką, a na koniec sparz wrzątkiem. Po takiej akcji na bank będą już czyste niczym łza 🙂

 

 

 

 

 

Zobacz też inne przepisy z pomidorami:

 

 

Sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy – idealny do posmarowania spodu pizzy 🙂

 

 

 

 

 

 

Pieczone łosoś z pomidorami

Łosoś pieczony z pomidorami – finezja i prostota w gotowaniu 🙂

 

 

 

 

 

 

Pieczony łosoś w sosie pomidorowym

Łosoś po kreolsku, czyli łosoś pieczony w sosie pomidorowym.

 

 

 

 

 

Ciecierzyca z kurczakiem

Potrawka z piersi z kurczaka z pomidorami i cieciorką. Szybka sprawa 🙂

 

 

 

 

(Odwiedzono 228 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

5 Replies to “Konfitura z zielonych pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *