Pasteryzacja w garnku (czyt. na mokro) – jak ją zrobić, aby wyszła?

Pasteryzacja w garnku, inaczej mówiąc pasteryzacja na mokro, to w okresie letnim gorący temat 🙂 To właśnie teraz można zamykać w słoikach smak owoców, czy warzyw. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, jak pasteryzować słoiki w wodzie, aby wszystkie się zassały. A co za tym idzie, będziesz znała odpowiedź na pytanie: jak pasteryzować przetwory na zimę?

 

Alby pasteryzacja w garnku zakończyła się sukcesem należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach:

  1. Słoiki i nakrętki nie mogą być uszkodzone.
  2. Dobrą praktyką jest, aby słoje z produktami do pasteryzacji były podobnej wielkości.
  3. Słoje i nakrętki powinny być wyparzone i suche w środku.
  4. Słoiki napełniamy gorącymi przetworami, tak, aby zostało od góry trochę wolnego miejsca, minimum 2 cm (choć ja zostawiam zawsze więcej).
  5. Nim zakręcimy słoiki przecieramy ich rant papierowym ręcznikiem – nie powinien być mokry, ani zabrudzony np. konfiturą.

 

 Pasteryzacja w garnku – krok po kroku:

Duży garnek wykładamy ręcznikiem do naczyń, dopiero na niego kładziemy słoiki z przetworami.

Słoiki nie powinny się wzajemnie dotykać – inaczej gotowe się potłuc podczas gotowania.

Słoje z przetworami zalewamy wodą w temperaturze pokojowej. Lejąc wodę do garnka uważamy aby nie zamoczyć nakrętek na słoikach.

Woda w garnku powinna sięgać maksymalnie do 2/3 wysokości słoików.

Przykrywamy garnek z przetworami pokrywką. Idealnie byłoby, gdyby garnek był wyższy od słojów.

Włączamy palnik pod garnkiem, czas pasteryzacji liczymy do momentu zagotowania się wody.

Gdy woda się zagotuje, to zmniejszamy moc palnika. Nie chcemy, aby słoiki podskakiwały w garnku pod wpływem wrzenia. I od tej chwili gotujemy tak długo, jak wskazuje dany przepis.

 

Studzenie słoików – rady:

Po zakończonej pasteryzacji mamy 2 możliwości:

  • pozostawić słoiki w garnku do całkowitego wystygnięcia. Co w praktyce oznacza, że wyjmiemy je z garnka dopiero na następny dzień. To jest metoda mojej mamy. Stosuję ją, gdy mam mało przetworów do pasteryzacji.
  • ostrożnie wyjąć gorące jeszcze słoje z garnka i postawić je na wieczku (czyli do góry dnem) na ręczniku do naczyń. Mają tak stać do całkowitego ostudzenia.

Jeśli na następny dzień któryś ze słoików nie będzie zassany, czyli bez problemu go otworzymy, a jego pokrywka będzie wypukła, to oznacza, że wadliwy był słoik lub pokrywka. Należy wówczas przełożyć naszą konfiturę do nowego słoika i jak najszybciej powtórzyć cały proces pasteryzacji.

Zalecam odkładanie słoików z konfiturą na ręczniki. Jeśli któryś słoik okaże się nieszczelny, to lepiej, aby sok, czy inna jego zawartość wylała się na ręcznik, niż zabrudziła nam cały blat.

 

Jak widzisz pasteryzacja w garnku jest banalnie prosta, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach – dzięki temu Twoje przetwory zostaną utrwalone i zimną będziesz mogła się nimi zajadać 🙂 A jeśli szukasz pomysłów min. na przetwory z owoców i warzy, to zapraszam Cię do lektury mojej najnowszej książki “Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”.

 

Zobacz też:

Wystarczy „kliknąć” zdjęcie lub link pod nim, aby poznać interesujący Cię przepis.

Mus z brzowskiń
Mus z brzoskwiń na zimę – słodki i kuszący

https://www.zjem-cie.pl/mus-z-brzoskwin-na-zime/
połówki brzowskwiń na zimę
Połówki brzoskwiń w słoikach – na zimę
https://www.zjem-cie.pl/polowki-brzoskwin-w-sloikach-na-zime/

Tradycyjna konfitura z mirabelek
Aromatyczna i pyszna konfitura z mirabelek

https://www.zjem-cie.pl/tradycyjna-konfitura-z-mirabelek/
okładka "Bez Marnowania. Kuchnia Zero Waste"
“Bez Marnowania. Kuchnia Zero Waste” Anna Lesz

https://www.zjem-cie.pl/bez-marnowania-kuchnia-zero-waste/

(Odwiedzono 114 491 razy, 5 wizyt dzisiaj)

24 Replies to “Pasteryzacja w garnku (czyt. na mokro) – jak ją zrobić, aby wyszła?”

  1. Temat dobrze mi znany, właśnie w ten sposób pasteryzuje się u mnie różne przetwory 🙂 Chyba najgorszy w tym wszystkim jest upał, który momentalnie tworzy się w mieszkaniu podczas gotowania 😛

    1. Bardzo się cieszę, że w tym wieku tak wiele już potrafisz zrobić sam w kuchni. Wielkie brawa dla Ciebie! 🙂 Życzę Ci dalszych sukcesów 🙂

  2. Dlaczego przy pasteryzacji słoiki nie mogą się stykać? I dlaczego zalewamy do 2/3 wysokości – nie zalewamy nakrętki (takiej zwykłej, bez gumki)?

    Ostatnio pasteryzuję (trzykrotnie co 24h) i wydawało mi się, ze właśnie należy zalać słoiki w całości, żeby nie było ryzyka, ze w części słoika nie zostanie osiągnięta odpowiednia temperatura. Nakrętki słoików są wklesniete i wszystko wyglada okej, ale może robie jakiś straszny błąd i nie wiem dlaczego 🙂

    1. Już odpowiadam:
      1. Słoiki nie powinny się dotykać, ponieważ podczas gotowania będą stukać o sobie nawzajem, a to grozi ich potłuczeniem i stratą tego co w nich było.
      2. Słoiki zalewany w garnku do 2/3 wysokości, ponieważ woda nie chcemy, aby gotująca się woda “nakryła” nakrętki, przez co może je rozszczelnić.

      Mam nadzieję, że pomogłam 🙂

      1. Ale kolega przecież napisał że woda nie rozszczelniła nakrętek, więc bez sensu ta praktyka że nie mogą być zalane nakrętki, bo można dzięki temu gotować mniejsze słoiki piętrowo zaoszczędzając czas i energie

  3. “Duży garnek wykładamy ręcznikiem do naczyń, dopiero na niego kładziemy słoiki z przetworami.”

    Nie slyszalam o tej metodzie wczesniej, w dzieciństwie robilam konfitury i kompoty z babcia, babcia zwyczajnie wkladala sloiki do gara bez ręcznika, jaki jest benefit recznika w garnku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *