Drożdżowe racuchy z serem białym – można je zrobić bez cukru i też pieknie wyrosną :)

Racuchy z serem białym to rarytas, który kojarzy mi się z Babcią i dzieciństwem na wsi. Dlatego postanowiłam przygotować racuszki serowe na świeżych drożdżach i podać je ze śmietaną i cukrem kokosowym. Zaczyn eksperymentalnie zrobiłam bez białego cukru – zamieniłam go na syrop z agawy i (ku mojemu zaskoczeniu) wszytko pięknie wyrosło! Moje dzieciaki zajadały się nimi na podwieczorek i poprosiły o kilka dokładek – myślę, że to najsmaczniejsza i najszczersza recenzja jaką mogłam otrzymać 🙂

Składniki:

1 i 1/2 szkl. mąki (u mnie orkiszowa tortowa),

200 g twarogu typu klinek,

3 jajka,

1/2 szkl letniego mleka,

20 g drożdży,

pół łyżeczki cukru / łyżeczka syropu z agawy

30 g rozpuszczonego masła,

1/2 szkl. śmietany (u mnie 12%)

szczypta soli

tłuszcz do smażenia

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w letnim mleku razem ze słodziwem. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce (polecam postawić obok kuchenki, gdy gotuje się na niej obiad).

Ser zblenduj z pozostałymi składnikami i połącz z mlekiem z drożdżami. Powstanie bardzo gęsta masa – lepiej mieszać ją łyżką. Ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Smaż racuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

 

Racuchy z serem białym doskonale smakują polane śmietaną i posypane cukrem kokosowym lub innym słodziwem.

 

Przyznam, że zawsze myślałam, że aby drożdże wyrosły konieczny jest cukier, ale dostałam świetną radę, że można go zastąpić syropem z agawy/klonowym/daktylowym, a nawet miodem.

Przetestowałam zaczyn drożdżowy bez cukru – tym razem na agawie i jestem zachwycona.

To dla mnie odkrycie, które zdecydowanie zmieni moją kuchnię i wypieki 🙂 Tobie też polecam takie esperymenty 🙂

A jeśli lubisz racuszki z innymi dodatkami, to też mam dla Ciebie coś specjalnego –  szybkie racuszki z dynią

 

Zalegają Ci w lodówce drożdże i nie masz na nie pomysłu?

Możesz je wykorzystać do upieczenia:

drożdżówek z kruszonką i jabłkami

 

 

 

 

 

 

 

szybkich rogalików

 

 

 

 

 

 

Powoli można już myśleć nad babką wielkanocną (drożdżową)

 

A jeśli już szukasz inspiracji na wielkanocne dania, to mam dla Ciebie Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami, między innymi na babki, mazurki, pasztety, paschę, chlebek do koszyczka, a nawet wegańskie jajko:)

 

(Odwiedzono 505 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

16 Replies to “Drożdżowe racuchy z serem białym – można je zrobić bez cukru i też pieknie wyrosną :)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *