Szneka z galncem i jabzem ( drożdżówki z jabłkami i kruszonką )- i kalafa Ci się otworzy :)

Zapraszam na domowe i oszczędne drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Wykonałam je bez zbędnego cukru – dodałam tylko 1 łyżkę do drożdży, aby wyrosły. Jabłka nadają całości owocowego aromatu, wilgotności oraz słodyczy. Drożdżówki z jabłkami i kruszonką według tego przepisu mają chrupiącą skórkę oraz miękki i puszysty środek. Recepturę dostałam od mamy i gdy zobaczyłam, że wychodzi z niego aż 25 szt drożdżówek, to się trochę przeraziłam… Ta reakcja była jednak zupełnie zbędna, bo zjedliśmy całość w 1 dzień… Przyznam, że nie sami, bo jeszcze zaprosiliśmy na poczęstunek dziadków, ale i tak na koniec mieliśmy poczucie, że jeszcze by się trochę zjadło tych drożdżówek 🙂 Wiem łakomczuchy z nas… 🙂

 

Składniki na ok 25 szt, małych drożdżówek

Ciasto:

1/2 kg mąki,

3 jajka,

1 łyżka cukru,

50 g drożdży,

1 kostka masła,

1 szkl. mleka,

1 łyżeczka soli,

 

Nadzienie:

5 dużych jabłek – obranych i pokrojonych w kostkę,

łyżka cynamonu

łyżka masła

 

Kruszonka:

2 łyżki miękkiego masła,

3 łyżki cukru,

2 kopiaste łyżki mąki

 

 

Przygotowanie:

Nadzienie:

Jabłka wrzuć do rondla z rozpuszczonym masłem. Posyp cynamonem, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, jeśli potrzeba to dosyp mąki.

Zaczyn:

Do letniego mleka dodaj pokruszone drożdże i cukier. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.

Ciasto:

Do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta. Całość wymieszaj ręką do uzyskania gładkiej masy.

Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wskazanym czasie wyjmij z misy ciasto i połóż na sylikonową matę lub stolnicę podsypaną mąką.

Poklep ciasto dłonią lub wałkiem, aby uzyskać z całej jego objętości duży płaski placek – o wysokości ok 1 cm.

Wykrawaj paski (ich szerokość i długość zależy od Ciebie, ja lubię małe drożdżówki, więc preferuję 4x9cm ).

Nakładaj na nie ostudzone jabłka i roluj.

Kładź na papier do pieczenia i rozpłaszcz dłonią.

Posyp kruszonką i odstaw do wyrośnięcia na jakiś kwadrans.

Następnie 2 blachy z drożdżówkami wstaw do piekarnika z termoobiegiem i piecz 25 minut w 150°C.

Jeśli nie masz termoobiegu, to możesz drożdżówki piec w ustawieniu góra-dół przez 25 minut w 180°C.

 

Tak przygotowane drożdżówki z jabłkami i kruszonką możesz jeszcze polać lukrem – np, wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Dla mnie to już za dużo słodyczy na raz, ale jeśli takie są Twoje klimaty, to proszę bardzo 🙂

Jak wiecie, pochodzę z Wielkopolski, i czasem lubię tu wpleść jakiś rodzinny akcent. W tym wypadku była to gwarowa nazwa tych drożdżówek.

Rady:

Te drożdżówki smakują wybornie również bez owoców. Ale wtedy przed posypaniem kruszonką sugeruję je posmarować mlekiem.

Gdy nie masz czasu na zabawę w zwijanie ok 25 ślimaków z ciasta drożdżowego, to możesz również zrobić większe drożdżówki – ja ostatnio zrobiłam z tej porcji 13 dużych drożdżówek.

Jednak moim zdaniem smaczniejsze są ich mniejsze wersje.

Sprawdziłam również, czy ciasto lepiej wyrośnie, gdy przesiejmy mąkę – więc nie ma to wpływu na jakość ciasta.

Kruszonkę też eksperymentalnie zrobiłam z cukrem kokosowym – w tym przypadku odradzam, szybko się przypala.

 

A jeśli doczytałaś do tego miejsca ten długi wpis, to należy Ci się nagrodą:) Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami na Wielkanoc (od pasztetów po mazurki). Wystarczy, że poniżej podasz swój adres e-mail ,a po chwili na skrzynce zobaczysz E-booka 🙂

(Odwiedzono 2 135 razy, 1 wizyt dzisiaj)

12 Replies to “Szneka z galncem i jabzem ( drożdżówki z jabłkami i kruszonką )- i kalafa Ci się otworzy :)”

  1. Uwielbiam takie ciastka! jednak od kiedy zrezygnowałam z nabiału będę musiała poszukać jakiegoś zamiennika… znajdę coś takiego u Ciebie na blogu? pozdrowienia ♡

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *