Barszcz wigilijny na zakwasie – świąteczny smak tradycji

Barszcz wigilijny to podstawa w święta, choć przyznam, że warto się nim zajadać także na co dzień. Jest intensywnienie czerwony, aromatyczny i odpowiednio doprawiony. I co ważne wykonany na własnym zakwasie. Nie wyobrażam sobie świąt, sylwestra i wesel bez barszczu. To pozycja obowiązkowa. Można go zajadać z uszkami, pierogami z kapustą i grzybami, białą fasolą lub traktować jako napój.

A, gdy jeszcze wykona się go własnoręcznie od podstaw, to ręczę, że będzie wyjątkowy i pyszny.

 

Składniki:

Zakwas na barszcz wigilijny
  • zakwas (przepis),
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 20g suszonych grzybów
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • liść laurowy,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • majeranek (opcjonalnie),
  • sól i pieprz mielony

 

Wykonanie:

Suszone grzyby przepłucz na sicie, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, niech się moczą.

Włoszczyznę zalej 2 litrami wody, dodaj liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.

Barszcz wigilijny na zakwasie

Ugotuj z niej bulion, a następnie odcedź i dopraw solą.

Grzyby (wraz z wodą w której się moczyły) gotuj przez 20 minut. Odcedź je, a wywar dolej do warzywnego bulionu. Ugotowane grzyby możesz drobno posiekać i później dorzucić do barszczu.

Zakwas stopniowo dolewaj do zupy, cały czas kontrolując jej kwaśność. Dopraw cukrem, solą, pieprzem mielonym, majerankiem i odrobiną soku z cytryny.

 

Barszcz wigilijny przed podaniem podgrzej, ale uważaj, aby go nie zagotować, bo starci swój wyjątkowy kolor.

Tak przygotowany barszcz możesz podawać z uszkami lub pierogami z kapustą i grzybami.

Sam widzisz, że przepis na barszcz wigilijny jest banalnie prosty, a do tego tradycyjny i sprawdzony od pokoleń. Gdy będziemy już zmęczeni świątecznym biesiadowaniem, to ten barszcz postawi nas na nogi.

Pierogi z kapustą i grzybami

W następnym poście zdradzę Ci sekret na udane pierogi z kapustą i grzybami.

A jeśli się jeszcze zastanawiasz jakie ciasta i placki upiec na święta, to przychodzę Ci z pomocą.

Przygotowałam wraz z 5-ma innymi blogerkami e-book z zestawem 12-stu świątecznych ciast i słodkości. Znajdziesz w nim przepisy klasyczne, bez pieczenia, fit, wege oraz słodycze dla dzieci. Wystarczy, że zapiszesz się na poniższą listę, a bezpłatny e-book po chwili powędruje na Twoją skrzynkę.

(Odwiedzono 282 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

13 Replies to “Barszcz wigilijny na zakwasie – świąteczny smak tradycji”

  1. Czytałam już wcześniej Twój przepis na zakwas na barszcz i nawet miałam ochotę się za niego zabrać, bo wcale nie wydawał się taki trudny, ale… zapomniałam 😀 W naszym domu barszczem od zawsze zajmuje się babcia i robi NIEZIEMSKI barszcz właśnie na zakwasie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *