Pierogi z kapustą i grzybami – uniwersale ciasto i kilka słów o mrożeniu

Święta tuż tuż, więc czas najwyższy zrobić pierogi z kapustą i grzybami. To tradycyjne polskie danie, które sławi naszą słowińską kuchnię poza granicami kraju. Jest pyszne, proste w przygotowaniu, postne i jakie dobre! 🙂 Można ja podawać z barszczem czerwonym lub potraktować jako danie główne i polać roztopionym masłem/smalcem z zarumienioną cebulką. Proponuję zrobić ich więcej i zamrozić – będą na później 🙂

Przepis na farsz i ciasto opisałam bardzo drobiazgowo – licząc, że osoby, które jeszcze nigdy nie lepiły pierogów będą miały oparcie w przedstawionych radach. Sama potrawa jest prosta i w 30, góra 40 minut można ją przygotować.

Ciasto na farsz jest uniwersalne, więc w przyszłości możecie je wypchać ulubionymi owocami, białym serem na słodko, fetą i szpinakiem – czym tylko będziecie chcieli.

 

Składniki – ciasto:

  • 350g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
  • 1 jajko,
  • 180-220 ml przegotowanej gorącej wody,
  • łyżka soli,
  • łyżka oleju rzepakowego

Składniki – farsz:

  • 800g kiszonej kapusty,
  • 20g suszonych grzybów,
  • 2 średnie poszatkowane cebule,
  • łyżka masła klarowanego,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Zaczniemy od farszu.

Grzyby opłucz na sicie, następnie zalej je zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc.

Po wskazanym czasie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź je. Wywar odstaw, a grzyby drobno posiekaj.

Kapustę kiszoną włóż do garnka i ugotuj ją w małej ilości wody – nakryj pokrywką. Gdy się zagotuje zdejmij na chwilę pokrywkę i później znów ją połóż na garnku. Mieszaj co jakiś czas kapustę i kontroluj stan wody, w razie potrzeby dolej.

Ugotowaną i przestudzoną kapustę odcedź, posiekaj drobno lub, tak jak ja przepuść przez maszynkę do mięsa.

Cebulę zarumień na maśle klarowanym.

Połącz ze sobą wszystkie składniki i dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Pieprz jest tu najważniejszy i na nim się skup. Tak przygotowany farsz jest już gotowy. Ewentualnie, aby wzmocnić jego smak możesz wlać do niego wywar, który został Ci z gotowania grzybów. Wtedy całość podgrzewaj, aż wywar się zredukuje. Grzybowy wywar możesz też odłożyć/zamrozić i później wlać do barszczu czerwonego. Decyzja należy do Ciebie.

A teraz czas na ciasto.

Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, wbij jajko i dorzuć olej.

Całość wymieszaj i stopniowo dolewaj wodę. Dodaj jej tylko tyle, aby powstało nie lepiące się do dłoni ciasto.

Ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie.

Gdy ciasto będzie gotowe oderwij kawałek. Resztę odłóż do miski i nakryj czystym ręcznikiem, aby nie wyschło.

Podsyp mąką stolnice, rozwałkuj cienko ciasto i powycinaj z niego szklanką krążki.

I od razu nakładaj na nie farsz – możesz to robić łyżką, ja lubię formować ręcznie farsz.

Dokładnie zalep brzegi ciasta.

Gotowe pierogi odłóż na czysty ręcznik i nakryj je, bo inaczej zeschną.

Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcie.

 

Rady:

Ważnym jest, aby ciasto na pierogi z kapustą i grzybami, którego aktualnie nie używasz było przykryte ściereczką – dzięki temu nie zeschnie. Suche źle się lepi. Pierogi, które czekają na gotowanie lub mrożenie, też powinny być przykryte ścierczką.

Pierogi z kapustą i grzybami możesz zamrozić surowe lub ugotowane – w tym poście możesz więcej na ten temat przeczytać.

Bardzo lubię je robić i jeść. A lepienie działa na mnie kojąco – więc wszystkim polecam 🙂

A poniżej rekomenduję do wglądu zestaw 12-stu sprawdzonych słodkich przepisów na świąteczny stół – makowce, serniki, tarty, kompot z suszu, a nawet piernikowe lizaki dla dzieci. Wystarczy zapisać się na listę, a bezpłatny e-book po chwili wyląduje na Twojej skrzynce – w razie pytań proszę o kontakt mailowy: kontakt@zjem-cie.pl

(Odwiedzono 3 102 razy, 1 wizyt dzisiaj)

11 Replies to “Pierogi z kapustą i grzybami – uniwersale ciasto i kilka słów o mrożeniu”

  1. O ile Emilka mi dziś będzie normalnie spać (wczoraj udało się ją po dwóch godzinach n jakieś dwadzieścia minut odłożyć tylko, potem ze mną spala ?), to zabieram się za uszka i pierogi. Trzymaj kciuki ? moje pierwsze z kapustą i grzybami. Twój przepis mi pomógł, ale jednak ciut inaczej będę robić ?

    1. O, to się dzieje u Ciebie – 3mam kciuki, znam ten ból 🙂

      Super, że robisz pierogi z mojego przepisu. A jeśli go zmieniasz, to też dobrze, bo dzięki temu pierogi będą idealnie dopasowane do Waszych potrzeb 🙂 Pochwal się później fotką, bo jestem ogromnie ich ciekawa 🙂

      |Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *