Zakwas na barszcz wigilijny – to ostatni moment, aby zdążyć z jego przygotowaniem

Do świąt zostało już tylko 9 dni, więc czas najwyższy zrobić zakwas na barszcz wigilijny.

Szczerze powiedziawszy to ostatni słuszny moment, więc teraz albo wcale. Jeśli mamy chęci, wolny kwadrans i buraki, to już jesteśmy zwycięstwami. Dzięki zakwasowi z buraków nasze święta będą wyjątkowe. Aromatyczne, pyszne i tradycyjne! Do tego uszka z grzybami lub pierogi, i jesteśmy w świątecznym niebie. Barszcz czerwony uwielbiam, ale to właśnie w święta smakuje mi najlepiej 🙂 A teraz bez zbędnego pisania zapraszam do wspólnego „gotowania”, bo czas nagli.

Składniki:

  • 4 duże buraki,
  • 2 litry wody,
  • kawałek selera naciowego,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 9 ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sucha kromka żytniego chleba na prawdziwym zakwasie

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wodę zagotujmy, dodajemy sól i cukier, pomieszajmy i odstawmy do wystudzenia.

Warzywa warstwowo ułóżmy w kamionkowym naczyniu lub dużym słoju.

Całość zalejmy przygotowaną wcześniej wodą.

Na samą górę połóżmy kromkę chleba żytniego. Najlepiej jest ją zawinąć w gazę, bo gdy się rozpadnie nie zmąci nam zakwasu.

Całość obciążmy na przykład mniejszym talerzykiem i przykryjmy bawełnianą ściereczką, aby zakwas mógł pracować.

Naczynie z naszym zakwasem odstawmy w ciepłe miejsce na około 4 do 7 dni.

Im cieplejsze będzie pomieszczenie, gdzie przechowujemy zakwas, tym szybciej on dojdzie do siebie.

Zakwas na barszcz wigilijny

Drugą istotną, jeśli nie najważniejszą kwestią jest chleb – jeśli nie mamy pewności, czy nasze pieczywo jest w 100% na naturalnym zakwasie (bez dodatków proszku do pieczenia, czy drożdży), to nie dodawajmy go do zakwasu. Chleb przyspiesza kiszenie, ale jeśli jest złej jakości, to gotów spleśnieć i popsuć nam zakwas. Więc czasem lepiej pominąć ten krok, poczekać chwilę dłużej i mieć pewność, że zakwas nam wyjdzie jak należy.

Polecam też Twojej uwadze mój pierwszy przepis na zakwas – zdjęcie zrobiłam ładnych kilka lat temu, więc nie sugeruj się nim, tylko uwierz mi na słowo, że ta receptura też wymiata;-)

 

A jeśli już mowa o odliczaniu dni do Świąt Bożego Narodzenia, to odbierz, jeśli tego nie zrobiłeś bezpłatny e-book z 12-ma sprawdzonymi słodkimi przepisami na święta. Przygotowałam go z 5 innymi Blogerkami, więc jest różnorodnie: przepisy bez nabiału, laktozy, jajek, glutenu, wegańskie, ale też ich tradycyjne odpowiedniki. A do tego pyszności dla najmłodszych. Pospiesz się, bo za kilka dni ten e-book przestanie być dystrybuowany.

 

Zobacz też:

Zakwas na barszcz I

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź pod pierzynką

 

 

 

 

 

 

 

Ryba w zalewie pomidorowej
Tarta cytrynowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Odwiedzono 1 236 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

11 Replies to “Zakwas na barszcz wigilijny – to ostatni moment, aby zdążyć z jego przygotowaniem”

  1. Mam inny przepis ale lubie poznawać nowe smaki. My na świeta jedziemy do rodziny ale córka jest fanka barszczu z uszkami i jemy go naprawde często.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *