Tradycyjna konfitura z mirabelek – tylko 2 składniki i trochę czasu :)

Konfitura z mirabelek to moje tegoroczne odkrycie 🙂 W jednej chwili stałam się posiadaczką sporej ilości mirabelek. Szczerze powiedziawszy nie wiedziałam co poza kompotem można jeszcze z nich zrobić? Z pomocą przyszli mi Czytelnicy Fan Page Bloga – zainspirowali mnie do wykonania takiej konfitury. I wiem jedno, za rok też ją zrobię 🙂 . Podczas przygotowywania konfitury z mirabelek po domu unosił się cudownie owocowy aromat. Mój mąż, który teoretycznie nie przepada za słodyczami spałaszował sporą część konfitury prosto z rondla. Ale nie dziwię się mu – trudno się oprzeć tak pięknemu aromatowi 🙂

 

Składniki:

2,5 kg mirabelek (po wypestkowaniu około 2 kg),
1 kg cukru,
opcjonalnie 2 cukry waniliowe

 

Przygotowanie:

  1. Mirabelki umyjmy i wypestkujmy – ja zwyczajnie nożem je nacinałam i pozbywałam się pestki.
  2. W szerokim rondlu umieśćmy śliwki i warstwowo przesypmy je cukrami. Ważne, aby górna warstwa była przykryta cukrem.
  3. Tak przygotowane owoce odstawmy na 3 godziny – powinny w tym czasie puścić sok.
  4. Następnie na małym ogniu przez godzinę podgrzewajmy mirabelki i co jakiś czas mieszajmy.
  5. Mirabelki puszczą dużo soku – przecedźmy je i sam sok/syrop podgrzewajmy na silnym ogniu, aż zredukuje się o połowę jego objętość.
  6. Następnie do zredukowanego soku dodajemy mirabelki i całość podgrzewajmy na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętajmy o częstym mieszaniu.
  7. Owoce powinny zrobić się szkliste. Zostawmy do wystygnięcia naszą konfiturę, która będzie jeszcze dość płynna.
  8. Na następny dzień powtórzmy czynności z punktu 5, 6 i 7.
  9. Odstawmy mirabelki do wystygnięcia. Gdy będą zimne oceńmy gęstość konfitury. Jeśli zajdzie taka potrzeba to znów je odcedźmy, zredukujmy sok, a następnie razem podgrzejmy.
  10. Gotową konfiturę przełóżmy do słoiczków i pasteryzujmy przez 20 do 25 minut w zależności od wielkości słoika.

Tradycyjna konfitura z mirabelek – rady

Jeśli nie masz cierpliwości do odcedzania mirabelek i redukowania ich soku, to możesz sobie życie ułatwić stosując żelfix. Ja jednak wolę konfitury robić bez tego dodatku i rozkładam smażenie konfitury na kilka dni 🙂

W upalne dni najlepiej przygotowywać konfitury rano lub wieczorem.

Konfiturę możesz smażyć przez 3 dni – wtedy każdego dnia wykonasz jeden pełny cykl – czyli odcedzenie, redukcje i podgrzewanie. I taką opcję polecam 🙂 Zwłaszcza początkującym Paniom Domu 🙂

Zamiast cukru waniliowego możesz dodać ziarenka wanilii z jednej laski.

Tradycyjna konfitura z mirabelek
Aromatyczna i pyszna konfitura z mirabelek

 

Pasteryzacja  – kilka wskazówek

Po pierwsze słoiki nie mogą być uszkodzone, podobnie nakrętki.

Słoje powinny być wyparzone i suche w środku.

Słoiki napełniamy przetworami, tak, aby zostało od góry trochę wolnego miejsca.

Nim zakręcimy słoiki przecieramy ich rant papierowym ręcznikiem – nie powinien być mokry, ani zabrudzony np. konfiturą.

 

Pasteryzacja słoików w wodzie
Pasteryzacja w garnku słoików w przetworami – poradnik

Więcej na ten temat w tym artykule to obszerny i drobiazgowy wpis. Jeśli kiedyś coś Ci nie wyszło

podczas pasteryzacji, to niebawem dowiesz się co 🙂 I napełniona nową wiedzą będziesz pasteryzować wszystko, jak leci 🙂

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena

🙂

Ps. Zobacz też przepis na szybkie tartaletki z mirabelkami 🙂

Tartaletki owsiane z mirablekami
Pyszne i szybkie tartaletki z płatków owsianych i orzechów
(Odwiedzono 350 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

12 Replies to “Tradycyjna konfitura z mirabelek – tylko 2 składniki i trochę czasu :)”

  1. Z nieba mi chyba spadłaś z tym przepisem, bo koło mnie rośnie sporo mirabelek i zastanawiałam się, co z nimi zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *