Smażona skórka pomarańczowa – sposób na wykorzystanie pomarańczy w 100%

Smażona skórka pomarańczowa, to mój sposób na nie wyrzucanie skórek, które zostają mi po robieniu soków, ciast, czy konfitur. Przepis jest banalny i oszczędny, bo wykorzystamy pomarańczę w 100%. A jego dodatkowym atutem jest  obłędny aromat, który podczas smażenia skórki unosi się po całym domu.


Składniki:Skórka pomarańczowa smażona w cukrze

skórka z 2 pomarańczy (została mi z robienia konfitury),

1/2 szkl. cukru,

i opcjonalnie kilka łyżek wody

 

 

Przygotowanie:

Z umytej wcześniej skórki wycinamy nożykiem białą część – róbmy to starannie, bo ona ma gorzki smak.

Skórkę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy pamiętając o częstym mieszaniu.

Od chwili, gdy cukier się rozpuści skórkę smażymy jeszcze przez pół godziny. Przez cały ten czas kontrolujmy intensywność podgrzewania i często mieszajmy. Ja smażyłam skórkę na najmniejszym palniku, który skręciłam na minimum w chwili, gdy cukier się całkowicie rozpuścił.

Skórkę smażymy bez przykrycia, a jeśli zacznie przywierać do rondelka to podlejmy ją odrobiną wody.

Gotową skórkę pomarańczową przekładamy do słoiczka. Po ostudzeniu można ją przechowywać w lodówce lub zamrozić (ale nie w szkle 🙂 ).


 

Ja smażoną skórkę pomarańczową trzymam w szafce, bo w ciągu 2 tygodni od jej zrobienia mąż ja zje. Sukcesywnie każdego dnia ukradkiem podjada  kilka łyżek i myśli, że ja o tym nie wiem 😛

 

Smażona skórka pomarańczowa – rady:

 

Skórka pomarańczowa smażona w cukrzeJeśli zaraz po usmażeniu włożysz skórkę do słoiczka, to zestali się w nim w twardą bryłę. Żeby tego uniknąć proponuję jeszcze ciepłą skórkę rozłożyć na talerzu, tak aby w miarę możliwości każda jej cząstka leżała luzem. Gdy skórka ostygnie, wtedy będzie można ją przesypać do słoiczka. No i znacznie wygodniej będzie ją wyjąć z pojemnika, gdy najdzie nas na nią ochota.

 

 

Do czego użyć smażoną skórkę pomarańczową?

 

Jest niezastąpiona do deserów i ciast.

Można ją dodać do masy ciasta lub gotowy wypiek polukrować i posypać taką skórką.

Naleśniki na słodko z serem i smażoną skórką pomarańczową też są obłędne.

Wszelkie polewy czekoladowe można nią urozmaicić, możliwości jest tak wiele, jak wielu jest Czytelników mojego Bloga <3

 

Jeszcze  słów kilka o myciu pomarańczy:

 

Pomarańcze muszą przebyć długą drogę, aby trafić na nasz stół. Aby się nie popsuły podczas transportu są pokrywane substancjami konserwującymi – ja je w skrócie nazywam chemią… 🙂 Ja wolę pozbyć się tym konserwantów z pomarańczy. W tym celu owoce myję w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej, staram się przy tym szczoteczką starannie wyszorować skórę, bo mam w pamięci, że moje dzieci będą ją później jeść 🙂 A na koniec zlewam pomarańcze wrzątkiem.

 

Może Cię zainteresować:

 

Tarta z cytryną i bezą Tarta cytrusowa, możesz ją zrobić z cytryn lub z pomarańczy 🙂

 

 

 

 

Kuskus na słodko

Lekka i słodka sałatka na bazie kaszyt kuskus i pomarańczy.

 

 

 

 

Konfitura z zielonych niedojrzałych pomidorów
Pyszna i słodka konfitura. Smakuje niczym agrest, a jest z zielonych pomidorów 🙂

Konfitura z zielonych pomidorów i pomarańczy. Fajny przepis, bo nic się nie marnuje 🙂

 

 

 

 

 

(Odwiedzono 279 razy, 2 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

8 Replies to “Smażona skórka pomarańczowa – sposób na wykorzystanie pomarańczy w 100%”

  1. uwielbiam domową skórkę kandyzowaną… raz w życiu kupiłam gotowca (przyznaję, że z lenistwa!) i wywaliłam całe opakowanie do kosza… była obrzydliwa! A domową lubię do tego stopnia, że mogę wyjadać łyżką ze słoika 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *