Ryba w papilotach – czyli dorsz z pieca dla romantycznych i rozważnych

Dziś szybki obiad, czyli ryba w papilotach – w roli głównej dorsz z pieca. To lekka i smaczna propozycja dla każdego, kto ceni szybkość i smak. Potrzebujesz jedynie 20 minut, aby wyczarować taki piękny i smaczny obiad. Ryba w papilotach, to również idealny pomysł na romantyczną kolację. Do tego białe wino, świecie i świat jest Wasz 🙂

Składniki:

  • 500 g dorsza (u mnie polędwica),
  • masło,
  • cytryna,
  • tymianek,
  • sól i pieprz
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Rybę opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

Połóż na papierze do pieczenia, posyp przyprawami.

Daj po łyżeczce miękkiego masła i 1 plaster cytryny na każdy filet i zawiń w papier (zrób rybnego cukierka).

Włóż do pieca nagrzanego na 170ºC i piecz przez około 20 minut w termoobiegu.

 

 

Ja zwykle robię rybę z pieca, gdy absolutnie nie mam czasu na gotowanie.

Do tego ryż, ugotowany brokuł i obiad uznaję za gotowy:)

A gdy chcę się wykazać zmysłem gospodarności, to rybę wrzucam na górny ruszt piekarnika.

Na dolny domowe frytki z ziemniaków lub warzyw – wtedy temperaturę ustawiam na 180ºC.

Dokładny przepis na zdrowe frytki z piekarnika znajdziesz w moim Bezpłatnym E-booku Legalny Przemyt Warzyw. Za jednym razem mam zrobioną rybę w papilotach i frytki, czyli obiad jednopiecykowy 😉

Rybę można też zawinąć w folię aluminiową, ale dzięki Waszym komentarzom, zgłębiłam temat i zrezygnowałam z takiej formy obróbki termicznej – papier jest zdrowszy.

A jeśli szukasz jeszcze innych pomysłów na ryby, to kliknij tu, a zobaczysz jeszcze kilka innych ciekawych i smacznych propozycji 🙂

Była już mowa o obiedzie, to teraz czas na deser 🙂

Koniecznie zajrzyj do kolejnego Bezpłatnego E-book z przepisami na Wielkanoc – znajdziesz tam zarówno pasztety, chlebki, ale i mazurki, paschy i tarteletki. Wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail na jaki mam Ci wysłać E-book 🙂

(Odwiedzono 19 291 razy, 8 wizyt dzisiaj)

13 Replies to “Ryba w papilotach – czyli dorsz z pieca dla romantycznych i rozważnych”

  1. Ostatnio za ryby zbyt często nie sięgałem w kuchni, wszystko przez dzieciaka, jednak strach przed ościami daje znać o sobie. Ale teraz już ma prawie dwa lata, więc pilnie rozglądam się za fajnymi przepisami. Ten jest prosty i zapowiada dobrą przygodę smakową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *