Dziś szybki obiad, czyli ryba w papilotach – w roli głównej dorsz z pieca. To lekka i smaczna propozycja dla każdego, kto ceni szybkość i smak. Potrzebujesz jedynie 20 minut, aby wyczarować taki piękny i smaczny obiad. Ryba w papilotach, to również idealny pomysł na romantyczną kolację. Do tego białe wino, świecie i świat jest Wasz 🙂
Składniki:
- 500 g dorsza (u mnie polędwica),
- masło,
- cytryna,
- tymianek,
- sól i pieprz
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Rybę opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Połóż na papierze do pieczenia, posyp przyprawami.
Daj po łyżeczce miękkiego masła i 1 plaster cytryny na każdy filet i zawiń w papier (zrób rybnego cukierka).
Włóż do pieca nagrzanego na 170ºC i piecz przez około 20 minut w termoobiegu.
Ja zwykle robię rybę z pieca, gdy absolutnie nie mam czasu na gotowanie.
Do tego ryż, ugotowany brokuł i obiad uznaję za gotowy:)
A gdy chcę się wykazać zmysłem gospodarności, to rybę wrzucam na górny ruszt piekarnika.
Na dolny domowe frytki z ziemniaków lub warzyw – wtedy temperaturę ustawiam na 180ºC.
Dokładny przepis na zdrowe frytki z piekarnika znajdziesz w moim Bezpłatnym E-booku Legalny Przemyt Warzyw. Za jednym razem mam zrobioną rybę w papilotach i frytki, czyli obiad jednopiecykowy 😉
Rybę można też zawinąć w folię aluminiową, ale dzięki Waszym komentarzom, zgłębiłam temat i zrezygnowałam z takiej formy obróbki termicznej – papier jest zdrowszy.
A jeśli szukasz jeszcze innych pomysłów na ryby, to kliknij tu, a zobaczysz jeszcze kilka innych ciekawych i smacznych propozycji 🙂
Była już mowa o obiedzie, to teraz czas na deser 🙂
Koniecznie zajrzyj do kolejnego Bezpłatnego E-book z przepisami na Wielkanoc – znajdziesz tam zarówno pasztety, chlebki, ale i mazurki, paschy i tarteletki. Wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail na jaki mam Ci wysłać E-book 🙂
Nasza ulubiona! Często właśne tak robimy:-)
Takie proste dania czasem bywają zbawieniem. A jeśli jeszcze są pyszne, to nie mam uwag 🙂
mąż uwielbia ryby, więc przepis godny wypróbowania bo ja też czasu zbyt wiele na gotowanie nie mam 😛
Ostatnio za ryby zbyt często nie sięgałem w kuchni, wszystko przez dzieciaka, jednak strach przed ościami daje znać o sobie. Ale teraz już ma prawie dwa lata, więc pilnie rozglądam się za fajnymi przepisami. Ten jest prosty i zapowiada dobrą przygodę smakową.
W polędwicy nie było ości. Ale rozumiem Cię – ja dzieciom zawsze rybe rozdrabniam i sprawdzam nawet filet pod kątem ości 🙂
Pychota, wgląda naprawdę fajnie! Ja też często wybieram rybę jak nie mam pomysłu i czasu na cokolwiek innego!
No i teraz będzie chodzić za mną ryba :)))
Też uwielbiam szybkie i zdrowe przepisy. Napewno wypróbuje. 🙂
Zdjęcia świetne
same pyszności
Niemalże czuje ten smak jak czytam ten przepis. Chyba już wiem jak będzie wyglądał mój piątkowy obiad 🙂
W papierze do pieczenia nigdy nie robiłam. Zwykle piekę w folii aluminiowej.
Zdrowo i smacznie. Romantycznie? Idealnie trafione, tego teraz własnie szukałam. Przepis się przyda, świetnie! Pozdrawiam
Jak zawsze prosto i smacznie. Lubię ryby, lubię dorsza – trzeba wypróbować. 🙂