Pomidorowa z pieczonej papryki i podpłomykami – Klasyka w nowej odsłonie

Dziś zapraszam na klasyczną pomidorową, ale podaną nieco inaczej. Wzbogaciłam ją pieczoną papryką oraz podpłomykami. Nowa odsłona zupy pomidorowej zachwyca lekkością. Podpłomyki z patelni przypominają w smaku, te które moja babcia wypiekała na płycie pieca węglowego (tzw. angielki). Dziś już mało kto z nas ma dostęp do takiej płyty, ale sentyment za smakiem dzieciństwa pozostał…

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 grubo pokrojona cebula,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • ostra papryka – według uznania,
  • garść drobno pokrojonej włoszczyzny (1 por, 1 marchewka, 1 pietruszka) + 2 szklanki wody,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • kilka kleksów jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy włoszczyznę. Bulion warzywny  gotujemy około 20-stu minut na dość silnym ogniu.
  2. Paprykę kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne oraz ogonki. Całość zapiekamy we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 220°C (termoobieg).
  3. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i podpieczoną paprykę. Całość nieustanie mieszając smażymy przez 5 minut. Po czym dolewamy 2 szklanki wody i bulion warzywny (wraz z warzywami). Całość przyprawiamy ostrą papryką (ja dodałam 1 łyżeczkę), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut.
  4. Tak powstała zupę miksujemy blenderem i rozlewamy do miseczek. Każdą porcję ozdabiamy kleksem z jogurtu naturalnego oraz garścią kiełków rzodkiewki. Zupę krem podajemy z podpłomykami.

Przepis na podpłomyki znajdziecie w kolejnym wpisie.

Zachęcam do połączenia zupy z kiełkami rzodkiewki. Jeśli jednak to dla Was zbytnia ekstrawagancja… z pomocą przyjdzie dymka cebuli lub natka pietruszki. Ja jednak zachęcam do odwagi, bo efekt Was zniewoli!:)

Pomidorowa z pieczonej papryki
Pomidorowa z pieczonej papryki i podpłomykami

Życzę smacznego!

Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014

Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).
(Odwiedzono 28 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

One Reply to “Pomidorowa z pieczonej papryki i podpłomykami – Klasyka w nowej odsłonie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *