Podpłomyki – smak dzieciństwa

Podpłomyki to smak mojego dzieciństwa. Nieodrodnie kojarzą mi się z moją babcią:). Zawsze, gdy szykowała ciasto na makaron pozwalała mi skubnąć go troszeczkę i upiec na płycie pieca węglowego. W kuchni unosił się wówczas charakterystyczny zapach. Cóż… odrobina ciasta, a ile babć i ich wnuków było zachwyconych…

Dziś mało kto z nas dysponuje piecem z płytą węglową, dlatego zmodyfikowałam przepis na podpłomyki. Dzięki niemu będziemy mogli je wykonać na patelni teflonowej.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 160 ml gorącej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wodę oraz olej. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Następnie przez 5 minut zagniatamy ciasto rękoma.
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozwalamy mu leżakować.
  3. Po kwadransie   ciasto dzielimy nożem na 6 kawałków, z każdego formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na cienki placek.
  4. Podpłomyk pieczemy na suchej teflonowej patelni. Pierwszą stronę trzymamy na ogniu około 1 minuty, a drugą 30 sekund. Następnie ponownie odwracamy placek i pieczemy go przez 30  sekund.
Podpłomyki
Podpłomyki z patelni

Gotowe podpłomyki można zajadać jako samodzielną przegryzkę lub dodawać je do zup. Ja osobiście tnę je nożyczkami na paseczki. Moi domownicy natomiast zjadają je w całości lub kruszą je do zupy. Jak widać, co osoba, to inna technika jedzenia podpłomyków 😉

Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014

Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).
(Odwiedzono 41 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

2 Replies to “Podpłomyki – smak dzieciństwa”

  1. Bardzo bym chciała je jeść, ale… bezglutenowe i z niskim IG (cukrzyca). Czy można z mąki gryczanej lub jaglanej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam przepięknie i dziękuję za blog i przepisy.

    1. Witam, nie jestem lekarzem i niestety nie orientuję się w diecie cukrzyków. Ale radzę spróbować upiec podpłomyki z bezglutenowej mąki o neutralnym smaku. Piekłam już kiedyś podpłomyki z maki kukurydzianej, ale z tego co wiem, może ona być zanieczyszczona glutenem. Zatem pozostaje tylko eksperymentować z neutralnymi w smaku dodatkami(bez glutenu:).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *