Gniazdka bezowe z kremem i owocami – lekkie, słodkie i proste :)

Gniazdka bezowe to mój urodzinowy hit! :)Ostatnio na przyjęciu podałam je zamiast tradycyjnego tortu bezowego. Nic nie musiałam kroić, gotowe gniazdka z kremem i owocami czekały na konsumpcje. Pięknie kusiły gości i osładzały każdą wspólnie spędzoną chwilę 🙂 To bardzo smaczny i elegancki deser, a przy tym bardzo łatwy! 🙂

Składniki na ok 15 szt gniazdek:

4 białka w temperaturze pokojowej (żółtka schowajcie do lodówki, zrobimy z nich budyń lub crem brule),

240 g drobnego cukru do wypieków,

1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

 

Krem:

200 ml śmietany 30%,

60 g mascarpone

owoce do ozdoby

 

 

Przygotowanie:

Zacznij ubijać białka z solą, gdy tylko zaczną robić się sztywne dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier. Gdy cukier się rozpuści i powstanie sztywna i błyszcząca masa dodaj łyżkę octu winnego – całość zmiksuj przez sekund kilka 🙂

Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papier do pieczenia – najpierw okrągły spód, a później ścianki.

Susz przez ok 2 godziny w temperaturze 120ºC (lub 110ºC, jeśli Twój piekarnik przypala). Pozostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

Zmiksuj ze sobą schłodzoną śmietanę i mascarpone. Gotowy krem nałóż na gniazdka bezowe i całość ozdób owocami.

Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

 

 

Gniazdka bezowe – rady

 

Gniazdka bezowe
Gniazdka bezowe z kremem i owocami

Jeśli masz w domu tylki cukiernicze, to najlepsza będzie Wilton 1M. Ja jeszcze nie dysponuje takimi sprzętami, więc bezę wyciskałam zwykłym rękawem cukierniczym z przyciętym czubkiem 🙂

Jeśli będziesz podawać gniazdka w upalny dzień i obawiasz się o stabilność kremu, to do śmietany i mascarpone dodaj 2 łyżki galaretki cytrynowej (proszku z torebki) i całość zmiksuj do uzyskania gęstej masy.

Z podanych proporcji powinno wyjść około 15 sztuk bezików, sugeruję je piec na 2 blaszkach równocześnie.  Niech gniazdka będą od siebie oddalone, bo podczas suszenia dość mocno urosną, a posklejane stracą nieco ze swojego uroku.

Krem śmietankowy możesz też zmiksować z frużeliną z tego przepisu lub lemon curd  – powstanie pyszne i oryginalne nadzienie 🙂

 

Polecam Ci też:

 

Deser Pavlova
Biała Pavlova – pyszny bezowy deser.

Bezowy Tort Pavlova z tego przepisu. Jest prosty, bardzo efektowny i rozkosznie słodki 🙂

 

 

 

 

 

Krem cytrynowy do tortu
Zadziorny i łatwy krem cytrynowy – lemon curd

Pyszny krem cytrynowy Lemon Curd  – idealny jako dodatek do deserów i ciast.

 

 

 

 

 

 

Frużelina z porzeczki
Frużelina z czarnej porzeczki

Frużelina, czyli owoce w żelu – słodki dodatek do kremów i deserów 🙂

(Odwiedzono 23 875 razy, 1 wizyt dzisiaj)

21 Replies to “Gniazdka bezowe z kremem i owocami – lekkie, słodkie i proste :)”

    1. Gesta smietanke kokosowa proponuje zmikosowac z nasionami chia, to bedzie piekny i smaczny zamiennik.
      Cukier teoretycznie tez mozna wymienic na ksylitol, ale jeszcze nie testowalam takiej opcji, wiec nie odpowiem ?

  1. Witam. Chciałabym zrobić mini bezy na przyjęcie. Ile wytrzyma ta beza po nałożeniu kremu? Jeśli będzie stała w upalny dzień na stole kilka godzin może opaść ??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *