Ugotowane pulpety – idelane dla dbających o linię i ceniących dobry smak

Dzień dobry w ten piękny dzień:) Tak cudowna pogoda zachęca do smacznego i lekkiego obiadu. Proponuje delikatne pulpety ugotowane w warzywnym wywarze,  a następnie połączone gęstym sosem koperkowym. Gotowane mięso jest zdrowsze od smażonego, więc zabierajmy się do pracy;)

Składniki (bulion + sos):

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 8 łyżek mleka,
  • 4 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu,
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • koperek,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • biały pieprz,
  • szczypta soli

Składniki (pulpety):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1,200 ml zimnej wody, a następnie dodajemy poszatkowane w kostkę warzywa: marchewkę, pora i pietruszkę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem w kulkach. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
  2. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kule i od razu kładziemy je do wywaru. Pulpety gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po wskazanym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową z wywaru.
  3. Bulion zaprawiamy śmietaną rozmieszaną z mlekiem, mąką, białym pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek oraz ponownie umieszczamy w nim pulpety.

Pulpety doskonale czują się w towarzystwie młodych ziemniaczków oraz mizerii.

Moja rodzina uwielbia te pulpety.  Domownicy cenią ich delikatny i wyrafinowany smak. A ja czuję się usatysfakcjonowana:)

Pulpety

 

Życzę smacznego!:)

(Odwiedzono 222 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

12 Replies to “Ugotowane pulpety – idelane dla dbających o linię i ceniących dobry smak”

  1. W moim domu mąż i synek przepadają za pulpecikami. Zapisuję przepis. Mięso mielone mam tylko po włoszczyznę podskoczyć będę musiała. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *