Tort panna cotta bez pieczenia (i cukru) – daj się oczarować :)

Tort panna cotta – to lekka i przyjemna propozycja podania tego pysznego włoskiego deseru. W moim wydaniu panna cotta jest bez cukru i śmietany. Dzięki temu można ją pałaszować z uśmiechem na twarzy, a na koniec poprosić jeszcze o dokładkę 🙂 Miękki jogurtowy puszek zwieńczony  malinowym akcentem rozpieści nasze podniebienie. Warto ulec takiej smacznej i zdrowej zachciance.

Składniki – biała warstwa:

500g jogurtu naturalnego,

3/4 szkl. mleka,

3 łyżki jasnego syropu z agawy lub innego słodziwa,

3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody,

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,

wiórki kokosowe do dekoracji

Składniki – czerwona warstwa:

300 g malin lub truskawek (u mnie maliny)

2 łyżeczki syropu z agawy,

3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody,

 

Przygotowanie:

I. Biała warstwa:

3 łyżeczki żelatyny mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy.

Mleko, syrop z agawy i ekstrakt z wanilii delikatnie podgrzewamy.

Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jogurt – całość dokładnie mieszamy trzepaczką.

Gotową masę wylewamy na tortownicę (ok Ø 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki do stężenia na około 1 godzinę.

II. Czerwona warstwa:

3 łyżeczki żelatyny mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.

Maliny miksujemy razem z zestaloną żelatyną na gładko.

Malinową masę delikatnie rozsmarowujemy na białą już zestaloną część panna cotty.

Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy na 2 do 3 godzin do lodówki.

Po wskazanym czasie tort panna cotta będzie już zestalony i gotowy do podania.

 

 Tort panna cotta w oryginale

Panna cotta to włoski specjał, którego bazą jest gotowana śmietana z żelatyną. Gotową masę przelewa się do małych pojemniczków i czeka aż całość zestali się. Następnie panna cottę wyjmuje się z formy i umieszcza się na talerzyku. Całość ozdabia się sosem owocowym (często truskawkowym) i owocami.

 

Geneza tortu panna cotta

Szczerze powiedziawszy na pomysł zrobienie z panna cotty toru wpadłam z lenistwa… Nie chciało mi się szukać odpowiednich pojemniczków, a czas gonił… Więc pomyślałam, że zrobię jedną dużą panna cotte. I muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment 🙂

A jeśli szukasz jeszcze innych pomysłów na tory i desery bez pieczenia, to polecam Ci również:

Prosty sernik na zimno z twarogu z wiaderka l bez pieczenia – klasyczny, lekki i delikatnie słodki

Niezawodny Bananowiec bez pieczenia

Torcik fitness – dietetyczne ciasto jogurtowe bez mąki i pieczenia

Wegański tort a’la Rafaello – słodko i zdrowo

Malinowa pianka z agaru

Kokosowy pudding chia z mango – kusi i pobudza zmysły

 

(Odwiedzono 1 535 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

22 Replies to “Tort panna cotta bez pieczenia (i cukru) – daj się oczarować :)”

  1. Ojej! Uwielbiam lekkie desery, a panna cotta to dla mnie numer jeden, zaraz przy porządnym tiramisu. Całe ciasto jak panna cotta? Trzeba to wypróbować 🙂

    1. Dziekuje, taki tort, to opcja dla leniuszkow. Bo zamiast robic kilka malych panna cott robimy J dna wielka 😉

    1. Dla mnie to wyzwanie, postaram sie w najblizszym czasie zrobic wegańską panna cotte nez nabialu. Juz mam nawet na nia pomysl. Ale najpierw musze przetestowac nim Ci polece ☺

  2. Ostatnio zrobiłam 1 raz panna cotte w domu i…zakochałam się! zwłaszcza z malinami, które dodadzą świeżości i kwasku – super sprawa 😀 Twoje ciasto wygląda równie bosko!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *