Studenckie risotto – czyli obiad na sesję

Wegetariańskie risotto, to mój ulubiony obiad z czasów studenckich. Danie jest szybkie, tanie i smaczne. Studenci nie mają czasu na gotowanie, zwłaszcza teraz, gdy zbliża się sesja;) Zatem, zachęcam do wypróbowania tej jednogarnkowej potrawy. Mięsożercy mogą dodać do risotta upieczoną pierś z kurczaka i będzie, jak znalazł;)

Składniki na:

– 1 opakowanie szpinaku mrożonego (najlepiej liściastego),

– 2 saszetki ugotowanego ryżu,

– 8 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół,

– 4 posiekane pomidory suszone,

– 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

– 4 łyżki śmietany 18%,

– ½ opakowania sera pleśniowego pokrojonego w kostkę (Camembert lub Brie),

– garść drobno posiekanego koperku,

– 4 łyżki masła klarowanego,

– szczypta gałki muszkatołowej,

– sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj szpinak i czosnek. Całość duś na średnim ogniu.
  2. Do miękkiego szpinaku dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i skonsumuj;)

 

Przepis na to risotto przewiduje 2 porcje.

Zwykle większość wymienionych produktów mamy w naszych lodówkach. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu nie tylko przez studentów;)

Risotto
Risotto

 Życzę smacznego!

(Odwiedzono 75 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

One Reply to “Studenckie risotto – czyli obiad na sesję”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *