Schab w jabłkach – bardzo prosta pieczeń nie tylko od święta:)

Uznałam, że trochę mało mięsnych i klasycznych potraw na Blogu, więc zapraszam na super prosty schab w jabłkach. To bardzo smaczna i aromatyczna pieczeń. Praktycznie robi się sama. Jest doskonała jako mięsny dodatek do obiadu. A, że zbliżają się święta, to również ją  polecam, bo jest efektowna i smaczna. A czas jej przygotowania to zaledwie 5 minut, reszta, to czekanie aż się upiecze. W tym czasie można zrobić 1000 innych rzeczy w domu lub zwyczajnie odpoczywać na kanapie 🙂

Składniki:
1200 g schabu bez kości,
2 jabłka, obrane i oczyszczone, podzielone na cząstki,
sól i pieprz,
łyżka majeranku,
2 ząbki zmiażdżonego czosnku,
odrobina oleju rzepakowego,
woda

Przygotowanie:
Schab natrzeć przyprawami i obsmażyć na patelni z tłuszczem ze wszystkich stron, aby zamknęły się pory.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę oleju i dodać jabłka.
Całość polać wodą do połowy wysokości schabu i piec pod przykryciem przez  2 godziny w 180°C.

Jak widzicie schab w jabłkach jest bardzo prosty.

Doskonale spisze się na niedzielnym czy świątecznym obiedzie.

Schab pieczonych z jabłkami dzięki majerankowi ma cudowny aromat.

Mięso jest kruche, ładnie się kroi, a dzięki dodatkowi wody jest również wilgotne.

To pieczeń idealna!:)

A jeśli już mowa o świętach, to zerknij poniżej, mam dla Ciebie Bezpłatny E-book z przepisami na Wielkanoc – 12 inspirujących pomysłów na babki, mazurki, paschę, chlebki do koszyczka, czy pasztety, itp. Wystarczy wpisać mail, a ja po od ręki wyślę na niego wielkanocnego E-booka 🙂

(Odwiedzono 1 803 razy, 1 wizyt dzisiaj)

14 Replies to “Schab w jabłkach – bardzo prosta pieczeń nie tylko od święta:)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *