Puszyste ciasto migdałowe bez mąki

Ciasto migdałowe jest bardzo popularne w Hiszpanii. Ja zapraszam na jego spolszczoną i moim zdaniem lepszą wersję. W tym wydaniu jest puszyste, lekkie i aromatyczne – przypomina biszkopt. Do wykonania tego wypieku nie używa się mąki.

 

Składniki:

  • 200 g płatków migdałowych,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Płatki migdałowe mielimy na proszek.
  2. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek.
  4. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na kremową masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, skórkę cytrynową, cynamon oraz zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie dodajemy je do masy migdałowej. Całość ostrożnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
  6. Ciasto pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180ºC przez około 55 minut – do uzyskania złotego koloru.
  7. Upieczone ciasto studzimy przez kilka minut w otwartym piekarniku. Po czym przekładamy je na kratkę do ostatecznego wystudzenia.
  8. Przed podaniem ciasto migdałowe posypujemy obficie cukrem pudrem.

Ciasto migdałowe jest proste w wykonaniu. Jestem przekonana, że oczaruje Waszych gości swym migdałowym aromatem.

Ciasto migdałowe
Ciasto migdałowe

 

Życzę smacznego i miłej zabawy podczas pieczenia:)

(Odwiedzono 150 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

25 Replies to “Puszyste ciasto migdałowe bez mąki”

    1. Aby ciasto nie opadło należy po upieczeniu pozostawić je przez chwilę (około 5-7 minut) w uchylonym piekarniku. Następnie delikatnie kładziemy je na kratce lub podkładce korkowej i pozostawiamy na 30 minut do całkowitego ostygnięcia. Zwykle biszkopty opadają, gdy jeszcze ciepłe kładziemy na zimny blat. Ciepłemu ciastu nie służą także energiczne ruchy podczas przenoszenia wypieku. Mam nadzieję, że moje rady pomogły. Pozdrawiam:)

  1. Wspaniały przepis 😉 poleciła mi go koleżanka, która często robi ciasta bez mąki 😉 dopiero zaczynam z nimi przygodę, więc jeszcze nie mam wprawy, ale postaram się zrobić ciasto według Twojego przepisu. Mam nadzieję, że się uda. Uwielbiam migdały 😀 i jak tu się odchudzać.. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *