Pieczona owsianka z bananem – Twoje śniadanie na wynos :)

Pieczona owsianka z bananem, to genialna alternatywa dla klasycznej owsianki. Świetnie sprawdzi się na śniadanie w domu lub na wynos. Wygląda i smakuje jak klasyczna muffinka. Czas jej przygotowywania, to zaledwie 1 minuta, reszta to pieczenie. Rano często ją serwuje dla dzieciaków – przepadają za nią. A dla mnie to idealna przekąska, zwłaszcza, gdy jestem zapracowana 🙂

Składniki na 6 szt.:

1 szkl płatków owsianych,
1/2 szkl jogurtu naturalnego,
1/2 szkl mleka,
1 jajko,
1 rozgnieciony banan,
1 łyżka słodziwa – u mnie cukier kokosowy,
1 łyżeczka cynamonu,
opcjonalnie płatki migdałowe do ozdoby

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszany ze sobą trzepaczką rózgą lub widelcem.
Rozlewamy do sylikonowych foremek i pieczemy ok 20-25 minut w 180ºC (termoobieg).

 

Wystudzona pieczona owsianka z bananem świetnie smakuje w towarzystwie kubka gorącej herbaty. To idealna alternatywa dla zapracowanych – można ją wcześniej przygotować. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pieczona owsianka z bananem – Rady:

  • jeśli unikasz glutenu, to do przygotowania tej owsianki użyj płatków ze specjalnym oznaczeniem.
  • pieczona owsianka pyszna jest też z innymi owocami – polecam Ci jabłka lub w sezonie rabarbar,
  • do ciasta możesz dodać kakao, wtedy nadasz babeczkom czekoladowego charakteru 🙂

Polecam Ci też inne zdrowe przekąski:

Zdrowe ciasteczka owsiane – ekspresowa słodycz z czekoladą i orzechami

Muffinki migdałowe – mają na Ciebie ochotę 😉

Najlepsze muffinki z bananów – bardzo szybkie i bez miksera

 

Muffinki z fetą i pomidorami- Twoje śniadanie prosto z piekarnika

Jajeczne muffinki na śniadanie, kolacje i do pracy 🙂

Życzę  smacznego! 🙂

Anna Lena

z Zjem Cię!:)

 

(Odwiedzono 2 485 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

14 Replies to “Pieczona owsianka z bananem – Twoje śniadanie na wynos :)”

  1. Oh, kobieto, powalasz mnie ciągle tymi przepisami na łopatki. Same cudowności a mi się tylko chce jeść, jeść, jeść 😀 No i tu jeszcze jest cynamon który ubóstwiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *