Niezwykły napój z pokrzywy – i czarodziejska moc tej rośliny

Na wiosenne upały polecam Ci napój z pokrzywy. Jest pyszny, orzeźwiający i bardzo prosty. Jeśli masz choć skrawek ogródka, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz w nim pokrzywę. Przyrządzisz z niej napój, który w opinii mojego męża smakuje podobnie do wody z miętą. Taki „trunek” będzie idealnym dodatkiem do sałatek i grillowych przyjęć. Pokrzywa usuwa wiosenne zmęczenie, walczy z anemią, wzmacnia odporność, dodaje energii, i rozprawia się z reumatyzmem. Powyżej wymieniłam tylko kilka jej walorów zdrowotnych. Warto pochylić się nad tym „chwastem”, bo działa cuda – tylko trzeba dać mu szansę.

 

Składniki:

garść listków młodej pokrzywy,

sok z cytryny

zimna woda

ewentualnie kilka kostek lodu

 

 

Przygotowanie:

Listki pokrzywy umieść w dzbanie i pognieć je łyżką.

Dodaj sok z cytryny wodę i kostki lodu.

Całość wymieszaj i gotowe 🙂

 

Jak widać, to żadna filozofia przygotować prosty, smaczny i zdrowy napój z pokrzywy.

Jeśli nie masz możliwości zerwania świeżej pokrzywy, to w ostatnim czasie można ją spotkać na bazarkach i w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Napój z pokrzywy – rady praktyczne:

  • najlepsze będę młode pędy pokrzywy – zbierane z górnych trzech pięter rośliny,
  • młoda pokrzywa nie parzy,
  • gdybyś trafił/a na parzącą pokrzywę, to wystarczy ją sparzyć gorącą wodą,
  • najlepiej zbierać pokrzywę przed kwitnieniem, bo później swoje najcenniejsze właściwości oddaje kwiatom, a liście i łodygi stają się włókniste.

 

 Kiedy zbierać pokrzywę?

  • Pokrzywa najsmaczniejsza i najwartościowsza będzie od kwietnia do początków czerwca – przed kwitnięciem.

 

Pokrzywa w kuchni:

  • Wiosenne liście i pędy pokrzywy idealnie wzbogacą smak koktajli, sałatek, surówek, zup, naleśników i jajecznicy.
  • sok z pokrzywy świetnie działa na odporność,
  • z ususzonych liści można przyrządzić napar – wzmacnia odporność, ma działanie moczopędne, poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry, a także obniża poziom cukru we krwi,
  • potrawy z pokrzywy są wskazane w diecie ubogiej w sól,
  • pokrzywa stosowana była dawniej podczas transportu świeżych ryb, raków i mięsa, ponieważ zabezpieczała towar przed psuciem się. Teraz zastępują ją chłodziarki i kostki lodu 🙂

 

Antyczne i ludowe ciekawostki na temat pokrzywy:

  • Słowianie uważali, że jest magiczna i odpędza duchy,
  • Germanie poświęcali ją Donarowi – władcy piorunów,
  • W Polsce wplatano je w wianki święcone w Boże Ciało,
  • rzymski smakosz Apicjusz w „Sztuce kulinarnej” zachęcał do spożywania pokrzywy, ponieważ działa oczyszczająco, odżywczo, wzmacnia odporność i wspomaga przemianę materii.
  • Owidiusz w „Sztuce kochania” pokazał, że pokrzywa może być również afrodyzjakiem,
  • pokrzywa od starożytności cieszy się sławą roślinny leczniczej.

 

 

Długo zbierałam się do napisania tergo artykułu i szczerze powiedziawszy na temat pokrzywy mam dużo więcej do powiedzenia. Ale myślę, że jak na pierwszy przepis z pokrzywą w roli głównej, to taka dawka wiedzy jest wystarczająca. Do czerwca jeszcze podam kilka przepisów na zastosowanie pokrzywy w kuchni, bo chciałabym odczarować jej chwastowatowatość i pokazać, że nasi dziadkowie wiedzieli co robią, gdy ją zjadali lub leczyli się nią.

Mam nadzieję, że skusisz się na napój z pokrzywy – młodej najlepiej 🙂 Bo to będzie krok w dobrą stronę – poznasz coś nowego (chyba, że już nasz) i wyrobisz sobie zdanie na jej temat .

 

 

A jeśli lubisz wplatać warzywa do swojej diety,

to zapraszam Cię po odbiór bezpłatnego E-booka „Legalny Przemyt Warzyw” – wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail na jaki mam przesłać E-booka z 10-ma przepisami na przekąski i słodycze z warzyw:)

Zobacz też:

Młoda pokrzywa ala szpinak
Szpinak z pokrzywy

 

Duszoną pokrzywę ala szpinak – polecam, bo jest pyszna! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

(Odwiedzono 1 632 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

24 Replies to “Niezwykły napój z pokrzywy – i czarodziejska moc tej rośliny”

  1. Pokrzywa jest polecana dla tych, którzy mają problemy z częstym zapaleniem pęcherza, więc u mnie pokrzywa w domu to podstawa. Zimą oczywiście suszona. Do tego cytryna i dla mnie akurat odrobina cukru 🙂 Bo ja muszę mieć słodko 🙂 Ale zgadzam się z Tobą i również polecam 🙂

  2. Chyba muszę pomysleć o takiej młodej pokrzywie, bo ostatnio znowu robię sobie kurację skrzyp+pokrzywa, ale korzystam z torebek 😉

    1. Ja całe lata zbierałam się, aby zjeść coś z pokrzywy 🙂 Ostatnio zrobiłam nawet duszoną pokrzywę ala szpinak – danie warte uwagi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *