Malinowa pianka z agaru

Malinowa pianka z agaru, to lekki przysmak z mrożonych owoców.

To ekspresowa słodycz bez grama cukru i żelatyny.

Idealne dla małych i większych dzieci oraz ich rodziców.

Świetnie się sprawdzi jako zdrowa przekąska, czy deser, dla osoby dbającej o sylwetkę.

Robi się ję wyjątkowo szybko. Dziesięć minut od przygotowania, agarowa galaretka jest już gotowa do jedzenia. Więc nie tracimy cennego czasu na czekanie, aż się zestali.

Agar odkrywałam kilka lat temu, gdy pojawiło się podejrzenie alegrii u mojego dziecka. Ten składnik stał się moim wybawieniem. Dość szybko okazało się, że jednak temat alegrii nas nie dotyczy, ale ja już poznałam nowe smaki i teraz dziele się nimi z Tobą.

Agar to substancja żelująca wytwarzana z alg, więc nie ma tu mowy o żelatynie – cenna informacja dla wegan i alergików. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Składniki:

250 g mrożonych malin lub truskawek,

1 łyżeczka agaru,

2 szklanki soku jabłkowego 100% bez cukru,

 

Przygotowanie:

Owoce zblenduj na mus.

Sok z jabłek zagotuj, wsyp do niego agar i skręć ogień na minimum. Całość gotuj przez 10 minut i cały czas mieszaj.

Po wskazanym czasie połącz ze sobą owocowy mus i ciepłą agarową mieszankę.

Po 20 minutach w temperaturze pokojowej  malinowa pianka zestali się sama.

Jeśli jesteś niecierpliwy, to ostudzoną galaretkę możesz włożyć do zamrażalnika na 10 mint i gotowe.

Malinowa pianka z agaru ma konsystencje lekkiego puchu (to nie jest galaretka), więc jeśli chcesz, aby była bardzej sztywna i zbita użyj więcej agru (proponuję 2 łyżeczki) lub do pianki dosyp nasiona chia.

Tak przygotowaną piankę można podgrzewać – jeśli zajdzie taka potrzeba.

Co ważne agar trzeba gotować mininum 10 minut, skrócenie tego czasu powoduje, że deser może zyskać morski zapaszek… 😉 A tego chyba nie chcemy 😉

 

Jeśli Twój blender jest słaby i obawiasz się, że nie zmiksuje zamrożonych owoców, to wsyp je do woreczka i potraktuj tłuczkiem do mięsa – pięknie się pokruszą i będzie można je w takiej postaci dodać do gorącego roztworu z agaru. A następnie całość potraktuj blenderem. Jak widzisz nie ma sytuacji bez wyjścia 😉

 

Daj znać, jak Ci smakowało i pochwal się zdjęciem swojej malinowej pianki na Fan Page Zjem Cię

 

Życzę smacznego dnia!:)

(Odwiedzono 542 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

23 Replies to “Malinowa pianka z agaru”

    1. Lubię poznawać nowe smaki, więc zachęcam do kuchni klasycznej, ale też wege i fit. Jednak najważniejszym jest dla mnie, aby gotować i piec samemu. Za dużo przetworzonej żywności nas otacza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *