W tak piękny dzień zapraszam na pyszną i lekką sałatkę z kozim serem 🙂 Do jej wykonania użyjemy tylko krajowych warzyw. Delektujmy się tym co nasze, bo to jest najlepsze (ależ zrobiło się patriotycznie)! W roli głównej wystąpi kozi ser – bundz oraz świeży szpinak.
Składniki:
- 100 g sera bundz,
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone (a nie kwaszone),
- 200 g świeżego szpinaku,
- 3 pomidory,
- 1 średniej wielkości czerwona cebula,
- 1 łyżka oleju rydzowego,
- szczypta soli morskiej oraz świeżo utłuczonego pieprzu,
Przygotowanie:
- Ogórki, pomidory oraz bundz kroimy w sporą kostkę, następnie łączymy z pozostałymi składnikami.
- Całość doprawiamy oliwą wraz z przyprawami, następnie mieszamy i możemy już jeść:)
Jak widać przepis jest banalnie prosty. Sałatka z kozim serem idealnie pasuje do pieczonej piersi z kurczaka.
Zachęcam do rozsmakowania się w bundzu. Ten kosi ser wyśmienicie smakuje jako dodatek do kanapek, sałatek czy przekąsek. Moim zdaniem jest lepszy od fety.
Popytajcie w swoich miejscowościach, gdzie można kupić bundz – bo warto!:)
Życzę smacznego!
(Odwiedzono 346 razy, 1 wizyt dzisiaj)
dlatego też jak Jerzy Urban popierasz Ogórek? http://www.almoc.pl/img.php?id=3368
A co, ona też jest kiszona? 🙂