Pokoloruj swój naleśnik i stań się kulinarnym artystą :)

Dzień dobry, dziś przygotowałam dla Ciebie kolorowe naleśniki 😀 .

Oryginalny pomysł na powszechnie znane danie. Ciasto naleśnikowe przygotowuje się bardzo szybko.

Spełni oczekiwania najbardziej wybrednych smakoszy. Polecam je również dzieciom, no ale każdy z nas w większym lub mniejszym zakresie jest dzieckiem 😉 .

Naleśniki można podać jako samodzielne danie lub wzbogacić je farszem – proponuję mięsny. Jako dodatek do farszu można wykorzystać mięso z poprzedniego obiadu, dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty zaoszczędzimy czas spędzony w kuchni 🙂 .

 

Składniki na ciasto:

  •  400 ml mleka krowiego/roślinnego,
  •  160 ml wody,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  •  2 łyżki roztopionego masła klarowanego + tłuszcz do smażenia,
  • 1 garść posiekanego świeżego szpinaku,
  •  1 łyżeczka kurkumy,
  •  1 łyżeczka soku buraczanego

 

Przygotowanie:

  1. Mleko, wodę, mąkę, jaka i roztopione masło dokładnie wymieszaj ze sobą.
  2. Rozlej ciasto do 3 misek: do jednej dodaj kurkumę, do drugiej sok buraczany, a do trzeciej drobno posiekany szpinak. Zawartość naczyń dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż naleśniki na rozgrzej patelni teflonowej z dodatkiem masła klarowanego/oleju kokosowego.
  4. Do naleśników dodaj farsz i zwiń je w rulon, całość podgrzej w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 4 minuty.

 

Intensywność koloru naleśników zależy od dodanych do nich składników. Sok buraczany oraz kurkuma skutecznie „zafarbuje” ciasto. Aby szpinak również tak się zachował sugeruję posiekać go, dodać do ciasta i całość potraktować blenderem. Wówczas Twoje naleśniki zachwycą pełnią barw 🙂 .

 

Życzę smacznego dnia! 😀

(Odwiedzono 251 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

19 Replies to “Pokoloruj swój naleśnik i stań się kulinarnym artystą :)”

  1. Ale narobiłaś smaka. Chyba dziś na kolację naleśniki zrobię. Mój syn pewnie będzie Ci wdzięczny za podpowiedź kolacyjną. W kolorowych trochę warzyw przemycę, ale o tym cicho sza 😀

  2. Uwielbiamy takie kombinacje! W naszej kuchni zawsze wszystko musi być inaczej – jak burgery to z buraka, jak pasztet to z selera, a jak naleśniki – to z różnymi zdrowymi dodatkami i na przykład na bazie mąki gryczanej 🙂 Pozdrawiamy! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *