Kisiel z rabarbaru – słodko zapewniam, że jest obłędny i szybki :)

Dziś zapraszam Was na kisiel z rabarbaru – jest pyszny, domowy i bardzo słodki. Czasami słyszę, że ktoś nie je rabarbaru z obawy przed jego kwaśnym posmakiem – tu go nie ma 🙂 Śmiało możecie po niego sięgać, zwłaszcza, że sezon na rabarbar trwa tak krótko. Kisiel z rabarbaru – jest przyjemnie słodki, gęsty i ma w sobie miękkie kawałki tego warzywa:) Tak, tak, rabarbar to bylina 🙂 Wiedzieliście o tym? 🙂

 

Składniki:

5 łodyg rabarbaru – najlepiej młodego,
100 ml soku pomarańczowego,
3 łyżki słodziwa – u mnie cukier kokosowy,
łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy i kroimy na talarki. Wkładamy go do rondelka, zalewamy połową soku i zagotowujemy.

Drugą część soku łączymy ze skrobią ziemniaczaną i słodziwem – dokładnie mieszamy, aż całość się połączy. Tak powstałą miksturę wlewamy do gotującego się rabarbaru – cały czas mieszając.

Gdy powstanie gęsty kisiel, to znak, aby zdjąć go z ognia.

Kisiel z rabarbaru – Rady:

  • najlepiej wybierać te łodygi, które są czerwone lub różowe,
  • młodego rabarbaru nie trzeba obierać.

Rabarbar – w kuchni:

  • można zrobić z niego kompot, świetnie się sprawdzi jako dodatek do ciast i placków drożdżowych.
  • surowy rabarbar jest troszkę kwaśny – dlatego warto go maczać w miodzie, cukrze lub innym słodziwie.
  • rabarbar po ugotowaniu traci swój kwaśny smak

Ciekawostki:

W Polsce rabarbar to warzywo, a w USA to owoc 🙂  Nieźle, co? 🙂

Dawno temu przywędrował do nas z Azji.

Ma niewiele kalorii, więc można go śmiało wcinać.

Jest pomocny podczas zaparć i wzdęć.

To doskonałe źródło błonnika pokarmowego i świetnie działa na trwanie.

Ale, spożywany w nadmiernych ilościach może popędzić nas do łazienki 🙂

Jest niewskazany podczas ciąży i karmienia piersią – mamą utrudnia przyswajanie wapnia, a maluszki są po nim rozdrażnione. Widać nie można mieć wszystkiego 😉

 

Polecam Ci też:

Muffinki z sercem z truskawki i rabarbaru dla Mamy

Rabarbarowe racuszki – sezonowy zawrót głowy 🙂

Życzę smacznego dnia! 🙂

Anna Lena ze Zjem Cię

(Odwiedzono 1 112 razy, 1 wizyt dzisiaj)

20 Replies to “Kisiel z rabarbaru – słodko zapewniam, że jest obłędny i szybki :)”

  1. Trudno mi sobie wyobrazić jak smakuje kisiel z rabarbaru. Ale to może dlatego, że jakoś specjalnie za nim nie przepadam. Choć nie powiem, kusi mnie by spróbować tego przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *