Domowy kisiel z owoców – jak u Babci

Dziś zapraszam na mój ulubiony deser z czasów dzieciństwa – kisiel z owoców 😀

Pyszny, aromatyczny i naturalny, bo tak się kiedyś gotowało 😉 .

Babcia dość często serwowała go swoim wnukom. A my go z radością zjadaliśmy i zawsze prosiliśmy o więcej. Smakował nam zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Własnoręcznie wykonany kisiel jest o niebo lepszy od sklepowej wersji w proszku.

Świetnie smakuje z malinami, jagodami, czy truskawkami.

Zachęcam do przygotowania domowego kisielu z owoców – warto, bo to trwa dosłownie chwiel, a smak jest nieziemski.

 

Składniki:

– 2 szkl. wody,

– 1 szklanka mrożonych lub świeżych owoców (najlepiej jagodowych),

– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,

– 2 łyżki słodziwa (brązowy cukier, ale ja polecam erytrol)

 

 

Przygotowanie:

  1. 1, 5 szklanki wody z owocami i słodziwem zmiksować i zagotować.
  2. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do garnka.
  3. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką rózgą i zdjąć z ognia.

 

Prawda, że proste? A jakie dobre!

Na tak przygotowany kisiel z owoców można pokruszyć herbatnik lub bezceremonialnie wbić w niego chrupiącą rurkę. Powstanie wówczas nietuzinkowy deser, który sprawi sporo frajdy naszym gościom. Przyznam, że sam kisiel też robi furorę, więc śmiało można po niego sięgnąć.

 

Dajcie znać, czy lubicie takie domowe słodycze?

A może przygotowujecie jeszcze inne wersje tego deseru? 🙂

Jestem bardzo ciekawa, jak to u Was wygląda – czy jeszcze pamiętacie smak babcinych frykasów?

 

Życzę smacznego!

🙂

(Odwiedzono 95 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

2 Replies to “Domowy kisiel z owoców – jak u Babci”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *