Domowa mikstura na odporność

Domowa mikstura na odporność ratuje nas w sezonie jesienno-zimowym. Katar, kaszel to wszystko nie jest nam wówczas obce. Dlatego ratujemy się jak możemy, a najlepszym sposobem są naturalne receptury.  Dziś zapraszam po przepis mojej Babci – to mieszanka miodu, cytryny i imbiru. Bomba witaminowa na odporność.

Prawdziwy miód – ma właściwości antybakteryjne, wspiera odporność naszego organizmu, doskonale sobie radzi z przeziębieniem. A co najważniejsze jest pyszny i słodki.

Cytryna – to fabryka witaminy C, wspomaga oczyszczanie organizmu, ma działanie bakteriobójcze i wzmacnia odporność.

Imbir – rozprawia się z przeziębieniem,  grypą i bólem gardła. Leczy infekcje. A przyszłym mamom pomaga pozbyć się nudności.

 

Powyższe produkty mają o wiele więcej właściwości leczniczych i odżywczych, ale dziś chciałam się skupić na walce z katarem.

Poniżej przepis na Twoją odporność.

Domowy syrop na odporność

 

Składniki:

  •  4 cytryny,
  • 1/2 małego słoiczka miodu,
  • około 6 cm imbiru

 

Przygotowanie:

Cytryny szorujemy w wodzie z szarym mydłem, aby pozbyć się wszelkiej konserwującej je chemii.

Następnie przelewamy je wrzątkiem.

Tak przygotowane cytrusy kroimy na cienkie plasterki – takie jak, do herbaty.

Imbir delikatnie obieramy ze skórki i również kroimy na cienkie plasterki.

Do wyparzonego i suchego słoja wkładamy pokrojone cytryny i imbir.

Całość zalewamy miodem.

Słoik zamykamy i energicznie nim trzęsiemy, tak, aby wszystkie składniki wymieszały się z miodem, a cytryna puściła sok.

Słoik ze zdrową zawartością umieszczamy w lodówce.

 

Domowa mikstura na odporność będzie pracować i każdego dnia wytwarzać leczniczy syrop.

Na następny dzień po jej przygotowaniu można raczyć się jej smakiem.

Polecam nie więcej niż 3 razy dziennie wypić po łyżeczce syropu.

Syrop można przez kilka dni przechowywać w lodówce.

 

Domowa mikstura na odporność jest też świetnym środkiem profilaktycznym. Naturalnie w chorobie też pomoże 😉 To prawdziwe bogactwo witaminy C i właściwości bakteriobójczych 😉

 

Przy okazji w przeziębieniu radzę ograniczyć spożywanie słodyczy, bo to pożywka dla bakterii nękających nasze gardło. Mleko krowie wówczas też nie jest wskazane, bo wzmacnia produkcje śluzu. Wszelkie napoje roślinne będą  miłą odmianą. Kasza jaglana może okazać się pomocna, bo ona jest znana z tego, że eliminuje z organizmu śluz. Nie jestem lekarzem, ale wyżej wymienione wskazania dietetyczne otrzymałam właśnie od lekarza. I mogę tylko potwierdzić, że w naszym wypadku to pomogło.

Zobacz też:

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

 

Zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek – sugeruje bez cukru

Zapiekanka jaglana

 

 

 

 

 

 

 

Przy okazji zapraszam do pobrania e-booka ze słodkimi przepisami na święta:

  • klasycznymi, wege, bez pieczenia czy glutenu,dietetycznymi i dla dzieci
(Odwiedzono 2 412 razy, 2 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

23 Replies to “Domowa mikstura na odporność”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *