Ciasto marchewkowe z jogurtową polewą – smacznie i Fit;)

Od kilku godzin mamy weekend. Ja zawsze rozpoczynam go od upieczenia czegoś słodkiego.

Szklanka pysznej herbaty, aromatyczne ciasto i mili goście przy stole, to dla mnie weekendowy ideał. Uwielbiam rozpieszczać najbliższych, ale to już wiecie.

Dziś zapraszam na aromatyczne ciasto marchewkowe bez cukru. Dietetyczną słodkość, która kusi, sprawia przyjemność i smakuje.

Korzenne przyprawy nadają ciastu charakteru, a bakalie podkręcają słodycz.

Jogurtowa polewa jest niezwykle delikatna i rozpływa się w ustach.

Dla mnie to połączenie idealne.

Uwielbiam ten deser za jego smak oraz za to, że nie idzie w boczki (zakładając, że nie zjemy całego od razu)…

To co? Pieczemy? 😀

Ciasto marchewkowe z polewą
Ciasto marchewkowe z polewą jogurtową

Składniki (ciasto):

  • 300g startej na drobno marchewki,
  • 200g zmielonych migdałów,
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 4 jajka,
  • ½ szkl. rodzynek,
  • ½ szkl. żurawiny,
  • 2 łyżki melasy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • szczypta soli

Składniki (polewa):

  • 3 łyżki zimnej przegotowanej wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 120g jogurtu naturalnego

Przygotowanie (ciasto):

    1. Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem, przykryć spodkiem i odstawić na 10 min, po czym odlać wodę.
    2. Jajka rozbić trzepaczką, następnie stopniowo dodać mąkę, migdały, po czym masę wzbogacić o pozostałe składniki i wymieszać ręką. Ciasto będzie dość gęste i tak ma być 🙂 .
    3. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ją ciastem. Piec przez 40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180°C.

Przygotowanie (polewa):

  1. A teraz czas na polewę: w garnuszku mieszamy żelatynę z wodą – całość podgrzewamy w celu rozpuszczenia składników (nie dopuszczamy do wrzenia). Następie dodajemy jogurt oraz miód, całość mieszamy i gotowe 🙂
  2. Tak przygotowaną polewą rozprowadzamy po wystudzonym cieście i umieszczamy w lodówce. Po 20 minutach polewa stężeje.
Ciasto marchewkowe z jogurtem
Ciasto marchewkowe z polewą jogurtową

Ciasto marchewkowe proponuję trzymać w lodówce – ale zapewniam, że szybko z niej zniknie.

 

Ten przepis to taka sentymentalna podróż… Pierwszy wpis, jaki wykonałam również dotyczył ciasta marchewkowego. Od tego czasu nauczyłam się robić lepsze zdjęcia oraz częściej przygotowywać Fit przekąski. A dietetyczne słodkości to w moim przypadku 3 kg mniej na liczniku bez specjalnej diety, więc polecam! 😉

 

A Wy jakie macie sposoby na szczupłą sylwetkę bez odmawiania sobie słodyczy?

Życzę smacznego! 😀

(Odwiedzono 243 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

16 Replies to “Ciasto marchewkowe z jogurtową polewą – smacznie i Fit;)”

  1. Pycha! Nie miałam okazji piec ciasta marchewkowego, bo do moich ulubieńców należą ciężkie brownie i puszyste serniki. Ale zawsze chętnie sięgam po wszelkiego rodzaju słodkości 😉

  2. Ciasto wygląda tak bardzo pysznie… Szkoda tylko, że zawsze jak się biorę za eksperymentowanie w kuchni, to zazwyczaj mi nie wychodzi, ale może kiedyś spróbuję również je zrobić. Miłego dnia!

  3. My zawsze, gdy co niedzielę idziemy do babci na przedpołudniową kawę na stole zastajemy pyszne ciasto ^^ Ahh… w ty tygodniu było to połączenie biszkoptu, czekolady i maku :3 Buziaki kochana!

    1. Brzmi ciekawie:) Ja do maku przekonałam się rok temu, gdy sama upiekłam makowca;)
      Babcine ciasta są najlepsze i jeszcze ten wspólny czas spędzony z seniorem przy stole – bezcenne! 😀

  4. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta warzywne, a marchewkowe to moje ulubione. W Twoim podoba mi się to, że za mąkę robią zmielone migdały a samej mąki używasz rzeczywiście malutko. Zapisuję go do przetestowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *