Ciasto drożdżowe BEZ WYRASTANIA – placek Pięknej Kobiety

Ciasto drożdżowe bez wyrastania, to przepis który dostałam od Cioci Basi. Na moim weselu otrzymała ksywkę „Piękna Kobieta”. I już wież skąd nazwa tego placka :). Ale wracając do ciasta – jest niezwykle szybkie, ekstremalnie wyrasta w piekarniku, więc nie musisz się bawić w drożdżowe zaczyny, mieszanie i czekanie. Możesz je zrobić z ulubionymi owocami lub bez. Kolejnym atutem jest fakt, że gdy podwoisz liczbę składników, to otrzymasz 2 blachy, które równocześnie upieczesz. Czyli zyskujesz cenny czas. Ten przepis jest klasyczny, a ciasto drożdżowe bez wyrastania pyszne! 🙂

 

Składniki – 1 blacha:

Ciasto:

Pół kg mąki

2 jaja,

1 białko

pół kostki drożdży,

pół kostki masła,

3 łyżki oliwy,

1 szk. mleka,

pół szkl. cukru lub innego słodziwa

Obłożenie:

4 duże jabłka,

2 łyżki cynamonu,

Kruszonka:

1 żółtko,

pół cukru waniliowego,

1/4 kostki masła,

pół łyżeczki proszku do pieczenia,

pół  szkl. cukru,

pół  szkl. mąki

 

Przygotowanie:

I. Ciasto:

Włącz piekarnik na 180°C – bez termoobiegu.

Mleko podgrzej razem z cukrem, gdy będzie letnie dodaj drożdże – całość wymieszaj.

Jajka i białko ubij mikserem na puch.

Połącz ze sobą wszystkie składniki ciasta i ręcznie wyrabiaj. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Jeśli uparcie będzie się kleić, to dodaj mąkę.

Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia – będzie dość płaskie i tak ma być (wyrośnie podczas przygotowywania kruszonki i jabłek, a później w piekarniku).

II. Obłożenie:

Jabłka zetrzyj ma tarce o grubych oczkach i wymieszaj je z cynamonem.

III. Kruszonka:

Wszystkie składniki ręcznie wyrób, jeśli ciasto będzie zbyt tłuste, to dodaj więcej mąki.

IV. Pieczenie:

Ciasto posyp mąką i rozsmaruj na nim jabłka, a na koniec dodaj kruszonkę.

Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast podkręć temperaturę do 200°C grzanie góra-dół. Piecz około 25 minut do uzyskania rumianego koloru.

 

Ciasto drożdżowe bez wyrastania – porady:

– ciasto wyrabiaj ręcznie – nawet nie patrz na mikser 🙂

– pamiętaj, aby piekarnik był ustawiony na grzanie góra-dół,

– możesz dodać inne owoce, np. śliwki, ale obtocz je w mące i połóż skórką do góry na placku,

– odradzam mrożone owoce, bo ciasto nie wyrośnie,

– ciasto drożdżowe świetnie smakuje też bez owoców, tylko z kruszonką – to ulubiony wariant mojego męża 🙂

– jeśli potrzebujesz na już 2 blachy ciasta, to z tego przepisu śmiało je przygotujesz i co ważne równocześnie upieczesz w piekarniku – czas pieczenia i temperatura bez zmian. Składniki podwajasz, tylko 1 białko zostaje w cieście bez zmian, a w kruszonce 1 żółtko. Reszta składników x 2.

 

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem drożdży:

Szneka z galncem i jabzem ( drożdżówki z jabłkami i kruszonką )- i kalafa Ci się otworzy 🙂

Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych

Babka drożdżowa – idealna nie tylko na Wielkanoc

Drożdżowe racuchy z serem białym – można je zrobić bez cukru i też pieknie wyrosną 🙂

Włoska pizza po polsku – na cienkim cieście i na bogato 🙂

Pozdrawiam smacznie 🙂

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 1 307 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

14 Replies to “Ciasto drożdżowe BEZ WYRASTANIA – placek Pięknej Kobiety”

    1. Przyznam, ze tego przepisu jeszcze nie realizowalam z suszonymi drozdzami. Sugeruje dodac 6 g, jedyne ryzyko jakie widze, to mozliwosc, ze ciasto nie wyrosnie na suchych drozdzach…😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *