Mocno czekoladowe brownie z kaszy jaglanej- rozkosznie delikatne i słodkie

Dziś zapraszam na nieziemsko czekoladowe brownie z kaszy jaglanej.

To bardzo przyjemne w pieczeniu ciasto, bo robi się je w blenderze 😉

Jest bezglutenowe, nie ma w sobie mąki, przez co dba o nasze bioderka, uda i inne cenne partie naszego wspaniałego ciała.

Brownie z kaszy jaglanej jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, bardzo wiglotne i słodkie.

Zrób zagadkę, podaj to ciasto swoim gościom – pozwól, aby się nim nacieszyli, a na koniec zapytaj z czego ono jest zdrobione (skoro nie ma w sobie grama mąki)?

Zobaczysz, będzie świetna zabawa! 🙂

 

Składniki:
– 370g ugotowanej kaszy jaglanej (1 szkl suchej kaszy – po ugotowaniu będzie mały nadmiar, ale można śmiało go zjeść z miodem i orzechami),
– 1 żółtko,
– 1 białko ubite na sztywno,
– 1/2 szkl jogurtu naturalnego,
– 1/2 szkl prawdziwego kakao bez cukru,
– 3/4 szkl słodziwa – polecam cukier kokosowy lub ksylitol,
– 1 mocno dojrzały banan (opcjonalnie)
– 60 g roztopionego oleju kokosowego/masła klarowanego,
– szczypta soli,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody

 

Jaglany murzynek
Brownie jaglane

Przygotowanie:
Wszystki składniki poza sztywnym białkiem wrzucamy do bledera i miksujemy na głaską masę.
Na koniec dodajemy białko i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wlewamy do sylikonowej foremki – ok 20 cm długości.
Pieczemy ok 50 minut w 180 St.C (termoobieg).
Ciasto wyjmujemy z foremki dopiero, gdy wystygnie – to ważne 🙂

Jeśli bardzo się nam spieszy, możemy nie bawić się w ubijanie białka, tylko zwyczajnie wszystkie składniki zmiksować w blenderze, a następnie upiec.

Ja wolę jednak białka ubić, bo wtedy ciasto lepiej wyrasta i jest bardziej pulchne. Wybór należy do Was 😉

 

Brawnie z kaszy jaglanej jest tak pyszne, że osobiście nie robię już żadnej polewy dla niego.

Słodki samk tego murzynka ma w sobie coś magicznego – bo smakuje i nie tuczy ;P

Zdecydowanie fajna propozycja dla dzieci, a także dla każdego kto lubi zdrowe słodycze lub ceni swoją szczupłą sylwetkę 🙂

Klasyczne Łasuchy też się w nim zakochają.

 

Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało?

A może macie inne typy na murzynka idealnego? Podzielcie się nimi ze mną – chętnie się czegoś nauczę.

 

Przy okazji, jeśli szukasz przepisów na Święta, to polecam Ci bezpłatny ebook z 12-ma recepturami na słodkości w stylu klasycznym, wege, fit, bezglutenowym, czy dla dzieci.

Kliknij poniższe zdjęcie i ciesz się nowymi przepisami dla całej Rodziny 😉

Kliknij zdjęcie i pobierz bezpłatnego ebooka z tymi przepisami

 

(Odwiedzono 1 106 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

26 Replies to “Mocno czekoladowe brownie z kaszy jaglanej- rozkosznie delikatne i słodkie”

    1. Pewnie, zawsze wrato spróbować, aby wyrobić sobie zdanie;)
      Jeśli kasza jaglana przypasuje, to super.
      A jeśli jednak nie, to przynajmniej będzie Pani wiedziała czego unikać 🙂

    1. Z tego przepisu jeszcze muffinek nie piekłam, ale obstawiam, że 20 minut wystarczy – trzeba je obserwować i piec do suchego patyczka 🙂

  1. Witam…Czy ciasto po upieczenii i wlozeniu wykalaczki klei sie?….wydaje mi sie ze jest niedopieczone..przetrzymalam 10.monit dkuzej ale to nic nie zmienilo czy ciasto ma miec taka.konsystencje? Jeszcze nie wystyglo . Dziekuje z gory za odp.

    1. Witam,

      ciasto w środku może nie jest klejące, ale bardzo wilgotne i tak ma być. Gdy ostygnie zestali się.
      Jeśli piekła Pani 10 miniut dłużej niż przepis wskazuję, to musi być dopieczone 🙂

      Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *