Bataty – prosty i szybki obiad w egozotycznej wersji

Dziś zapraszam na tradycyjny obiad, ale w nowym wydaniu. Zamiast ziemniaków zastosowałam bataty. Zapiekłam je w piekarniku i podałam z jajkiem sadzonym. Przygotowanie obiadu zajęło mi 30 minut. To fajne rozwiązanie, gdy lubicie klasyczne dania, ale nie pogardzicie też kulinarnymi nowinkami.

Składniki (2 porcje):

– 4 bataty (inaczej słodkie ziemniaki),
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka ostrej papryki,
– odrobina soli i pieprzu,
– 2 jajka sadzone

 

Przygotowanie:

  1. Słodkie ziemniaki myjemy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Umieszczamy je w miseczce, dodajemy oliwę oraz przyprawy. Całość mieszamy.
  3. Na blaszce umieszczamy papier do pieczenia, po czym równomiernie rozsypujemy słodkie ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180ºC przez około 30 minut. Całość podajemy z jajkiem sadzonym. Bataty można polać sosem czosnkowym.

Przepis, egzotyczny, smaczny i prosty:)

Bataty
Pieczone bataty

 

Życzę smacznego!:)

(Odwiedzono 60 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

One Reply to “Bataty – prosty i szybki obiad w egozotycznej wersji”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *