Brownie dla Zakochanych w dobrym smaku

Dziś zapraszam na pyszne i bezglutenowe brownie. To intensywnie czekoladowa propozycja dla każdego amatora słodyczy. Ciasto jest wilgotne i ekstremalnie czekoladowe. Idealne dla zakochanych w dobrym smaku. A jeśli jeszcze dodam, że to brownie nie ma cukru? To już chyba nie macie wyjścia i musicie je zjeść:) Zwłaszcza, że wszystkie składniki blenduje się i wrzuca do pieca – takie szybkie i zdrowe słodycze lubię najbardziej! 🙂

Składniki (forma 20x27cm):
– 2 banany najlepiej mocno dojrzałe,
– 2 jajka
– 2/3 szkl. Kakao,

– 1/3 szkl. mąki owsianej (możesz zmielić płatki owsiane)
– 100g gorzkiej czekolady, u mnie 75%,
– kilka kropel aromatu waniliowego,
– 5 łyżek mleka kokosowego lub krowiego,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
– 5 łyżek cukru kokosowego lub innego słodziwa,

– do przystrojenia kilka kostek czekolady roztopininej w mleku kokosowym

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180°C.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Zblenduj ze sobą wszystkie składniki, łącznie z rozpuszczoną czekoladą.

Gotową masę wylej na papier do pieczenia i piecz około 30 minut w termoobiegu.

Na koniec brownie polej czekoladą roztopnioną w kąpili wodnej w mleczku kokosowym. Wystrarczy kilka kostek czekolady i kilka łyżek mleka.

 

Prawda, że proste?

Przepis znalazłam na świetnym Blogu Nebeskaa. Zaispirowałam się nim i przygotowałam własną wersję brownie bez białego curku i mąki.

Dajcie znać jak Wam smakowało.

A może przygotujecie je na jutrzejsze Walentynki dla Ukochanej osoby, co?

Myślę, że taki prezent może być strzałem w dziesiątkę! 🙂 <3

 

A jeśli lubicie brownie, to polecam Wam też mój najnowszy Bezpłatny E-book „Legalny Przemyt Warzyw” – znajdziecie w nim przepis na słodkie i zdrowe brownie, racuszki, muffinki koktajle, gofry, frytki oraz sałatki 🙂

Zapraszam do pobierania i kosztowania 🙂

(Odwiedzono 1 362 razy, 3 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

18 Replies to “Brownie dla Zakochanych w dobrym smaku”

    1. W tym przepisie biały cukier zastąpiłam słodyczą bananaów i cukrem kokosowym – dla mnie smakuje jak klasyczne brownie, tyle, że jest zdrowsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *