Żurek wielkanocny na zakwasie – tradycyjnie pyszny :)

Jeśli Wielkanoc, to koniecznie żurek i to taki z jajkiem i białą kiełbasą. Tradycyjny żur na zakwasie to klasa sama w sobie. A jak jeszcze podamy go w chlebie, to zostaniemy kulinarnymi bohaterami! 🙂  Do tego aromat majeranku, słodycz śmietany i jesteśmy w kulinarnym niebie. To co, gotujemy? 🙂

Składniki:

1 butelka zakwasu na żur,

250 g talarków z białej podsmażonej kiełbasy,

3/4 szkl śmietany

3 jajka skrojone na pół,

2 cebule,

włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora),

5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,

liść laurowy,

sól, pieprz i majeranek,

łyżka mąki

 

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone warzywa włóż do garnka, zalej zimną wodą i przypraw (liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie). Gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Wywar przecedź, dolej pół szklanki zakwasu, zamieszaj i skosztuj – jeśli jest odpowiednio kwaskowy, to super – a jeśli nie, to stopniowo dolewaj zakwas i sprawdzaj smak zupy. Na tym etapie wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych :).

Śmietanę zmieszaj z mąką i dolej do zupy.

Całość zagotuj i dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Żurek podawaj z plasterkami kiełbasy i połówką jajka.

Możesz go też posypać siekaną rzeżuchą.

 

Jak widziesz, żurek to bardzo prosta potrawa – nie bez przyczyny, to jedna z najpopularniejszych polskich zup.

 

(Po)Rady!

 

Rodzina mojego męża nauczyła mnie, że taki żurek też świetnie smakuje z ziemniakami. Do głębokiego talerza wkładamy puree z ziemniaków utłuczonych z tłuszczem (najlepiej ze smalcem i skwarkami). I dopiero na to wlewamy żurek. Podkręcamy wówczas jego kaloryczność, ale po jednej porcyjce już będziemy syci – gwarantuje! 🙂

Gdyby jakimś cudem zabrakło Ci zakwasu, to zupę możesz doprawić jeszcze sokiem z cytryny.

Ja jednak zawsze kupuję 2 butelki zakwasu, wtedy na 100% mi go wystarczy, bo gotuję żurek w ilościach iście przemysłowych 🙂 Tak go lubimy… 🙂

 

Generalnie w każdym regione Polski żurek przygotowuje się inaczej. W moim domu jest mix tradycji, ponieważ jesteśmy z różnych części kraju. Ale myśle, że u Was jest podobnie – takie czasy 🙂

 

Coś na słodko? 🙂

Poza żurkiem zachęcam Cię do sprawdzenia przepisów na drożdżową babkę, paschę , mazurekaschab w jabłkach oraz tradycyjnego baranka z masła – wystarczy kliknać;)

 

Bezpłatny E-book 🙂

A poza tym przygotowałam dla Ciebie prezent z okazji zbliżającej się Wielkanocy – Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami na tradycyjne ciasta i potrawy w wydaniu klasycznym, fit, wege i dla dzieci. Wystarczy, że poniżej podasz maila na jaki mam Ci wysłać E-booka. Dostaniesz go po kilku minutach 🙂

 

(Odwiedzono 297 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

13 Replies to “Żurek wielkanocny na zakwasie – tradycyjnie pyszny :)”

    1. Z moich doswiadczen zakwas musi byc w szkle. Kupne zakwasy w plastiku nie sa dla mnie, zupy mi na nich nie wychodza 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *