Zupa z cukinii z serem pleśniowym – sposób na przerośniętą cukinię

Zupa z cukinii z serem pleśniowym, to świetny sposób na wykorzystanie zarówno młodej, jak i tej przerośniętej cukinii. Jest delikatna w smaku i niezwykle lekka, świetnie nadaje się na pierwsze danie. Często podaje ją z niebiskim serem i miętą. Dzięki temu danie cieszy oko, ale też wybornie smakuje. A przy okazji to też doskonała odpowiedź na pytanie: Co można zrobić z przerośniętej cukinii?

Zapraszam do wspólnego gotowania i dzielenie się ze mną efektami swoich kulinarnych poczynań na Fan Page Bloga lub w Kulinarnej Grupie na FB 🙂


Zupa z cukinii z serem pleśniowym – przepis:

Zupa z przerośniętej cukinii
Zupa z (przerośniętej) cukinii z serem pleśniowym

 

Składniki:

1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego,
1,5 dużej przerośniętej cukinii lub 4 młode i jędrne okazy,
2 poszatkowane cebule,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
4 łyżki masła,
1 małe opakowanie sera z niebieską pleśnią (ok 50g),
sól i pieprz do smaku,
kilka listów mięty

 

Przygotowanie:

  1. Młodą cukinie pokrój w kostkę. A jeśli masz do dyspozycji przerośnięty egzemplarz, to należy go wcześniej obrać ze skórki i wypestkować.
  2. Na patelni rozpuść tłuszcz, dodaj cebulę i czosnek – delikatnie podduś. A następnie dodaj cukinię. Całość podgrzewaj przez 3 minuty, pamiętając o częsty mieszaniu. Warzywa mają się tylko delikatnie zarumienić.
  3. Rosół/bulion podgrzej, wrzuć do niego podsmażone wcześniej warzywa i dopraw solą oraz pieprzem. Całość gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  4. Na koniec zupę zmiksuje na gładki krem, ozdób posiekaną miętą oraz serem. I tym sposobem zupa z cukinii z serem pleśniowym jest już gotowa 🙂 

Zupa z cukinii z serem pleśniowym lubi towarzystwo grzanek z chleba gryczanego 🙂


 

Prawda, że łatwe?:)

Lubię ten przepis za jego prostotę, ale też za to, że dzięki niemu wiem co można zrobić z przerośniętej cukinii? Dzięki temu nic się nie zmarnuje w naszej kuchni, a my zjemy coś pysznego.

 

Zupa z cukinii z serem pleśniowym – rady:

duża cukinia
Przerośnięta cukinia

Przerośniętą cukinię najwygodniej czyści się z nasiona łyżką. W tym celu należy ją przeciąć na pól i łyżką wyskrobać ze środka miąższ z nasionami. Młoda cukinia ma malutkie i miękkie nasiona, więc nie ma potrzeby aby się ich pozbywać. To też przy okazji oszczędność czasu dla nas 🙂

Jeśli nie masz pod ręką niebieskiego sera pleśniowego, to śmiało możesz go zastąpić pokruszoną fetą. Będzie pysznie, zobaczysz 🙂

Mięta do Ciebie nie przemawia? OK, możesz ją zastąpić listkami świeżej bazylii.

 

Zobacz też inne pomysły na cukinię:

 

Farsz warzywno-mięsny do naleśników
Farsz do nalesników

Naleśniki z farszem mięsno-warzywnym

 

 

 

 

 

Warzywny keks
Wytrawny keks z warzywami

Keks z cukinią i paroma jeszcze warzywami 🙂

 

 

 

 

 

Zupa krem z cukinii
Zupa krem z ziemniaków i cukinii

Krem z cukinii i ziemniaków

 

(Odwiedzono 302 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

9 Replies to “Zupa z cukinii z serem pleśniowym – sposób na przerośniętą cukinię”

  1. Aktualnie próbuję zrzucić kilka/naście/dziesiąt kilogramów. W mojej diecie przewija się zupa z cukinii z pomidorem i muszę przyznać, że przyzwyczaiłam się już do jej struktury, która jest lepsza niż bakłażana, aczkolwiek chętniej bym spróbowała jej z serem pleśniowym :>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *