Zupa krem z kalafiora i marchewki

Zupa krem z kalafiora i marchewki jest aromatyczna i aksamitna.

Nie zawiera mięsa, zatem wegetarianie mogą się na nią skusić:)

Podpowiedź dla zabieganych: świeże warzywa można zamienić na mrożone.

Fajne rozwiązanie, czy lubi się zupy, bo ta jest szynka i ma piękny kolor.

Składniki:

  • 50-60 dag kalafiora,
  • 4 średnie marchewki,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 2-3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść pestek dyni

Przygotowanie:

Umyte i obrane marchewki kroimy w talarki. Z kalafiora wycinamy głąb i dzielimy warzywo na różyczki. Tak przygotowane warzywa zagotowujemy w bulionie – przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem oraz zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy całość przez jeszcze minutę.

Kem z kalafiora i marchewki
Zupa krem z kalafiora i marchewki

Tak przygotowaną zupę miksujemy z odrobiną oliwy z oliwek.

Podajemy w miseczkach ozdabiając danie uprażonymi na patelni pestkami dyni.

(Odwiedzono 48 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

2 Replies to “Zupa krem z kalafiora i marchewki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *