Zupa krem z indyka – tradycyjny krupnik w nowej ekspresowej odsłonie

Dziś prezentuję niezwykle sycące danie – krupnik z indyka. Gęstą zupę podaję w postaci kremu. Delikatne mięso indyka dodaje daniu lekkości. Polecam tę zupę wszystkim smakoszom oraz osobom dbającym o linię. Dodatkowym atutem tego dania jest szybkość wykonania – polecam krupnik wszystkim zapracowanym:)

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • włoszczyzna (ja preferuję tę mrożoną – 1/4 opakowania),
  • 200 g piersi z indyka,
  • 100 g kaszy perłowej,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • sól, pieprz mielony,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 kulki pieprzu oraz ziela angielskiego,
  • śmietana,
  • pęczek pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej włoszczyznę oraz wszystkie przyprawy – całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na silnym ogniu przez 15 minut.

    Krupnik
    Krupnik z indyka
  2. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z indyka, poszatkowane ziemniaki oraz kaszę perłową- całość  gotujemy przez 45 minut.
  3. Ugotowaną zupę miksujemy na gładką maskę.
  4. Podajemy ozdobioną kleksem z śmietany oraz posypaną natką pietruszki.

Krupnik jest niezwykle konkretny – gęsty i sycący. Osoby, które twierdzą, że nie lubią zup – natychmiast zmienią zdanie, gdy tylko go spróbują:)

Życzę smacznego:)

(Odwiedzono 54 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

2 Replies to “Zupa krem z indyka – tradycyjny krupnik w nowej ekspresowej odsłonie”

  1. bardzo dobra zupka i prosta w przygotowaniu! wychodzi przepyszna nawet jak zmieni się odrobinę proporcje składników.dzięki za ten przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *