Rustykalna tarta z rabarbarem – czyli ciasto bez formy, za to z pomysłem na siebie :)

Rustykalna tarta z rabarbarem – to jedno z moich ulubionych kruchych ciast. To smak wiosny i lata w jednym. Tarta w tym wydaniu jest sprytna, bo pieczemy ją bez formy. Wystarczy kawałek papieru do pieczenia i blacha z piekarnika. Zamiast rabarbaru możemy dodać do niej jabłka i też będzie świetna. Całość jest bardzo słodka, a przy tym nie zamulająca. To lekkie ciasto, bardzo przyjemnie się je je. Gorąco polecam, bo warto się nie nie skusić!

 

Składniki :

Ciasto:
250g mąki (u mnie orkiszowa tortowa),
125g zimnego masła – pokrojonego w kostkę,
40 g cukru – u mnie kokosowy,
3 łyżki lodowatej wody
szczypta soli

Nadzienie:
5 łodyg rabarbaru – najlepiej młodego,
100 ml soku pomarańczowego,
3 łyżki słodziwa – u mnie cukier kokosowy,
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do ozdoby – opcjonalnie:
płatki migdałowe,
płatki melisy lub mięty

 

Przygotowanie:

I. Ciasto:
Mąkę wymieszaj z masłem, solą i cukrem.
Całość posiekaj nożem i zrób dołek w środku masy.
Wlej do niego lodowatą wodę i wyrób ręcznie ciasto.
Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na pacek o grubości 1/2 cm.
Połóż je blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

II. Nadzienie:
Rabarbar myjemy i kroimy na talarki. Wkładamy go do rondelka, zalewamy połową soku i zagotowujemy.
Drugą część soku łączymy ze skrobią ziemniaczaną i słodziwem – dokładnie mieszamy, aż całość się połączy. Tak powstałą miksturę wlewamy do gotującego się rabarbaru – cały czas mieszając.
Gdy kisiel zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia.

III. Finał:
Na wcześniej przygotowane ciasto wkładamy nadzienie – kisiel z rabarbaru.
Zawijamy brzegi ciasta do środka i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180ºC – do zarumienienia się ciasta.

Gotową tartę można ozdobić płatkami migdałowymi i melisą lub miętą.

 

Rustykalna tarta, to też propozycja dla wszystkich tych, którzy nie mają w domu formy do tart.

Tu nie będzie Wam ona potrzebna ;).

Ciasto moim zdaniem wygląda bardzo elegancko, a smakuje jeszcze lepiej.

 

Rustykalna tarta z rabarbarem – Rady:

kawałek tarty podany z lodami wprowadzi Was w błogi stan – więc polecam ten duet 🙂

Rabarbar – Ciekawostka:

To, że rabarbar jest niskokaloryczny wiedzą już chyba wszyscy.

Ale, czy wiecie, że najlepszy smak ma do końca czerwca?

 

Polecam też inne rabarbarowe rarytasy:

Racuszki z rabarbarem

 

 

 

Muffinki z nadzieniem rabarbarowo-truskakowym

 

 

 

Kisiel z rababrbaru – możesz go użyć jako nadzienie do ciast

(Odwiedzono 171 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

25 Replies to “Rustykalna tarta z rabarbarem – czyli ciasto bez formy, za to z pomysłem na siebie :)”

  1. Faktycznie tarta bez formy to musi być niesamowicie wygodna sprawa! Ja dawniej miewałam problemy z wyciąganiem tarty z formy, zdarzało się, że się łamała. teraz mam co prawda foremkę z wyciąganym dnem, więc jest mi dużo łatwiej, ale Twoja tarta może być ciekawą odmianą i zaskoczeniem dla ewentualnych gości 🙂

    1. Oj tak, raz, ze przepis jest prosty, a dwa, ze to bardzo wygodne w serwowaniu ciasto. Ja je przekladam wraz z papierem na duza deske, kroje na czesci i tak podaje. Fajnie to wygląda i jest bardzo smaczne. Zycze udanych wypiekow 😉

  2. Fajny przepis, od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia czegoś na deser z rabarbarem i widzę tu same ciekawe przepisy 🙂

    1. O, bardzo mi milo. Rabarbar jest bardzo wdziecznym obiektem do gotowania i pieczenia, wiec jestem pewna,.ze zagosci w Pani kuchni 😉

  3. Jedyne „bezforemkowe” ciasto jakie znam to beza 😀
    Twoja propozycja brzmi pysznie, choć nadzienie brzmi dla mnie nieco skomplikowane. Ale ja raczej z tych co lubią jeść, a nie pic. I pieką tylko prosto żeby szybko móc zjeść 😀

    1. Jesli nadzienie nie odpowiada, to smialo mozna je wymienic na pokrojone jablka podsypane cukrem i cynamonem. Prosto, smacznie i szybko 😉

  4. Uwielbiam ciasta z owocami, rabarbaru już nie mogę się doczekać. W moim sklepie jeszcze go nie ma. ZA to mam jabłka, które uwielbiam łączyć z cynamonem 🙂 Zapisuję przepis i spróbuję go wykorzystać. Tym bardziej że nie posiadam formy do tarty 🙂

    1. Ta tarta jest super z cynamonem lub z jablkami. Jablka nalezy polozyc na cieście, podsypac cukrem i cynamonem. Pozniej zawijamy ciasto so srodka i mozna piec 😉

  5. Ciekawy pomysł na terenie i rabarbar Aniu. A powiedz mi, czy czerwcowy rabarabr można jeść? Bo w rodzinie upierają się, że nie (za dużo szczawianów) i naszły mnie teraz wątpliwości. Słyszałaś coś o tym?

    No i gratulacje przepisów w Durszlaku 😍

    1. Mozna, rabarbar najsmaczniejszy jest do konca czerwca. Jesli chodzi o ogranieczenia w jego jedzeniu, to odradzam go kobietom karmiacym i w.ciąży, bo moze zle wplynac na brzuszek maluszka. Sam rabarbar jest bardzo zdrowy, jednak jedzony w nadmiarze moze pogonic. Jest niskokaloryczny, a pieczony nawet ma w sobie rapontygeniny, ktore zmniejszaja tempo podzialu komorek rakowych☺

      Dziekuje, Tobie rowniez gratuluje publikacji w Magazynie Durszlak ☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *