Pumpkin Pie – amerykańskie ciasto z dyni

Witam, jesień dziś nas nie rozpieszcza, więc pozwól, że zrobię to za nią 😉

Przygotowałam dla Ciebie klasyczny Pumpkin Pie – czyli ciasto z dyni.

To jesienne ciasto jest niesamowicie aromatyczne. Przyprawy korzenne nadają mu charakteru, a pieczona dynia słodyczy.

Pumpkin Pie  rozjaśni jesienną szarugę, a w połączeniu z herbatą imbirową stanie się deserem idealnym  😉

Przepis przygotowałam w 2 wariantach – z białym cukrem i mąką oraz z ich zdrowszymi odpowiednikami. Zdziwisz się jak niewielkie zmiany w przepisie mogą zmienić tradycyjne ciasto w zdrowy deser.

 

 

Skladniki na ciasto:

2 szkl maki pszennej lub orkiszowej tortowej,

1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej,

1 jajko,

Szczypta soli,

50g cukru/ksylitolu

 

Składniki na nadzienie:

2 szkl. puree z pieczonej dyni,

2/3 szkl cukru/ksylitolu,

200g serka śmietankowego,

2 roztrzepane jajka,

2 łyżki cynamonu,

1 łyżka imbiru,

1 łyżeczka kurkumy,

1 łyżeczka gałki muszkatołowej,

2 roztarte w moździerzu goździki

Szczypta soli,

 

Przygotowanie ciasta:

Rozgrzej piekarnik do 180 St.C

Zmiksuj masło z jajkiem i solą. Dodaj mąkę oraz słodziwo i zagnieć ciasto.  Uformuj zbitą, błyszczącą i nie kruszącą się kulę. Ewentualnie możesz maksymalnie dodać 3 łyżki wody.

Ciasto rozwałkuj i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 30 cm. Ponakłuwaj je gęsto widelcem i wstaw do piekarnika na 15 do 20 min.

 

Przygotowanie nadzienia:

Włącz piekarnik na 220 St.C.

Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki nadzienia. Wlej je na wcześniej upieczony spód ciasta.

Piecz 15 minut w 220 St.C.

Następnie 30 minut w 180 St.C.

Ciasto możesz zabezpieczyć papierem do pieczenia podczas zmniejszania temperatury.

Po upieczeniu zrób test noża, czyli wbij go w nadzienie, jeśli po wyjeciu bedzie czysty, to gratuluję, Twoj amerykański placek jest idealny.

Pumpkin Pie po wystudzeniu możesz porcjowć i cieszyć się jego smakiem.

 

Ciasto z dyni idealnie komponuje się z kleksami bitej śmietany.

 

Życzę smacznego  😀

(Odwiedzono 67 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂