Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, do tego kubek z herbatą imbirową i można oddać się słodkiej przyjemności. Zapytacie czego chcieć więcej? Przyda się jeszcze miłe towarzystwo i odrobina uśmiechu :). Dziś prezentuję Wam ciasto drożdżowe dla leniwych, którego nie trzeba wyrabiać. Magia, prawda? Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂

 

Dziś częstuję Was prostym i tradycyjnym przepisem, który pachnie domem. Bo czy może być coś lepszego od zapachu świeżo upieczonego ciasta? 🙂 A na zakończenie dodam, że jest to przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami bez zaczynu. Co oznacza, że nie będziemy się bawić w pracochłonne zaczyny. Wymieszamy ze sobą składniki, a resztę załatwi za nas piekarnik. Sprytne, prawda?:)

 


Przepis na proste ciasto drożdżowe ze śliwkami:

Składniki – 1 blacha:

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką bez wyrastania
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto:
2 jaja,
1 białko
pół kg mąki
pół kostki drożdży,
pół kostki masła,
3 łyżki oliwy,
1 szk. mleka,
pół szkl. cukru lub innego słodziwa

Obłożenie:
ok 10 dużych śliwek,
trochę mąki do oprószenia owoców,

Kruszonka:
1 żółtko,
pół cukru waniliowego,
1/4 kostki masła,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół  szkl. cukru,
pół  szkl. mąki

 

Przygotowanie:

I. Ciasto:

Włącz piekarnik na 180°C – bez termoobiegu.

Mleko podgrzej razem z cukrem, gdy będzie letnie dodaj drożdże – całość wymieszaj.

Jajka i białko ubij mikserem na puch.

Połącz ze sobą wszystkie składniki ciasta i ręcznie wyrabiaj. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Jeśli uparcie będzie się kleić, to dodaj mąkę.

Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia – będzie dość płaskie i tak ma być (wyrośnie podczas przygotowywania kruszonki, a później w piekarniku).

II. Obłożenie:

Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Owoce obtocz w mące.

III. Kruszonka:

Wszystkie składniki ręcznie wyrób, jeśli ciasto będzie zbyt tłuste, to dodaj więcej mąki.

IV. Pieczenie:

Ciasto ozdób śliwkami – połóż je skórką do góry, a na koniec dodaj kruszonkę.

Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast podkręć temperaturę do 200°C grzanie góra-dół. Piecz około 25 minut do uzyskania rumianego koloru.


Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami – porady:

szybkie drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką bez wyrastania

– ciasto wyrabiaj ręcznie – nawet nie patrz na mikser 🙂

– pamiętaj, aby piekarnik był ustawiony na grzanie góra-dół,

– możesz dodać inne owoce, np. jabłka,

– odradzam mrożone owoce, bo ciasto nie wyrośnie,

– ciasto drożdżowe świetnie smakuje też bez owoców, tylko z kruszonką – to ulubiony wariant mojego męża 🙂

– jeśli potrzebujesz na już 2 blachy ciasta, to z tego przepisu śmiało je przygotujesz i co ważne równocześnie upieczesz w piekarniku – czas pieczenia i temperatura bez zmian. Składniki podwajasz, tylko 1 białko zostaje w cieście bez zmian, a w kruszonce 1 żółtko. Reszta składników x 2.

 

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem drożdży:

 

Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych
Szybkie rogale drożdżowe – przepis dla leniwych

Szybkie rogaliki – kruche, cudownie słodkie i proste w wykonaniu 🙂

 

 

 

 

 

 

drożdżówka z jabłkami i kruszonką
Domowa drożdżówka z jabłkami i kruszonką

Drożdżówka z jabłkami – domowa, pachnąca, cuda:)

 

 

 

 

 

drodżowe z jabłkami bez wyrastania
Ciasto drożdżowe bez wyrastania z jabłkami

Ciasto drodżowe bez wyrastania, ale z jabłkami – przepis dla leniwych 🙂

 

 

 

 

 

pizza po polsku
Pizza na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście z górą dodatków 🙂

 

 

 

 

 

Bliny przepis podstawowy
Bliny z łososiem i śmietaną

Bliny ze śmietaną i łososiem – kresowe smaki polecają się na obiad 🙂

 

 

 

 

 

Racuchy z twarogiem
Racuszki z białym serem

Drożdżowe  racuszki z białym serem – pyszne i szybkie. Idealne na podwieczorek.

 

 

 

(Odwiedzono 1 321 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

8 Replies to “Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami”

    1. Cześć, tak, przy edycji tekstu przypadkiem usunęłam, ale już poprawiłam. Dzięki za czujność. Wracając do mąki, to pół kg 🙂

    1. To ciasto robi sie 10 min i piecze ok 20min. Wiec technika jego produkcji nie jest klasyczna. Ale spokojnie, jak nie to, to inne ☺ Albo mozna kogos poprosic o upieczenie 🙃

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *