Pokręcone faworki – lane chruściki

Tłusty czwartek zobowiązuje… do jedzenia faworków, zwanych również chruścikami!:) Zachęcam do ich samodzielnego wykonania, najlepiej w rodzinnym gronie. My jesteśmy ich fanami i co roku robię je w innej odsłonie. Dziś pozwoliłam sobie na kulinarną ekstrawagancje i zakręciłam faworki w spirale. Lane chruściki smakują znakomicie i przy tym zaskakują swoją formą. Klasyka w nowej odsłonie.

 

Składniki:

– 2 jajka,

– 140 g mąki pszennej,

– 100 ml mleka,

– 1 kostka smalcu,

– kieliszek rumu,

– 1 łyżka cukru pudru,

– skórka cytrynowa,

– szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

  1. Białka i sól ubijamy na sztywną pianę.
  2. Żółtka miksujemy przez kilka minut z łyżką cukru pudru i mlekiem.
  3. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy.
  4. Faworkową masę umieszczamy w rękawie cukierniczym lub w czystej torebce foliowej, w której delikatnie nacinamy rąbek.
  5. Na rozgrzany smalec wyciskamy ciasto. Staramy się formować zgrabne wzorki, w moim przypadku to spirale.
faworki
Pokręcone faworki

Faworki smażą się bardzo szybko, wystarczy im kilka sekund z jednej strony.

Gotowe odsączamy ze zbędnego tłuszczy za pomocą ręcznika papierowego i dekorujemy cukrem pudrem.

Proste prawda?:)

Życzę smacznego dnia!

(Odwiedzono 132 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

2 Replies to “Pokręcone faworki – lane chruściki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *